‘Covid generacija’ mladih riječkih glumaca; Vježbali na daljinu, a u nedjelju premijerno izveli sjajnu predstavu!

‘Covid generacija’ mladih riječkih glumaca; Vježbali na daljinu, a u nedjelju premijerno izveli sjajnu predstavu!

Predstavu ”Basne u nama i oko nas” je napravila prva „Covid generacija“ Malikovaca i Malikovki koja je uslijed ugroze pandemijom umjesto u dvorani radila i glumila i cijelu predstavu pripremila na Zoomu. Premijerno je izvedena 13.06.2021. g. u 16,30 h na otvorenom u kazališnim uvjetima, ispred zgrada škola na adresi Podhumskih žrtava 4 u Rijeci.

REDATELJICA I DRAMSKA PEDAGOGINJA DENIS KIRINČIĆ

GLUMCI/GLUMICE U DOBI OD 11-16 G.: ENA BAN, GALA BURILOVIĆ, LUCIJA ČUGALJ, LUKA KARAJICA, KIM KOMAZEC, NINA KRSTAČIĆ, DORIS KURELIĆ, DINO PETRINIĆ, TARA RADNIĆ

UPRAVO SE ČITA

Predstava govori o ljudskim manama; licemjerju laskavaca, tvrdoglavosti, neznanju, nekorisnosti štetnih navika, neznanju i pohlepi. Svi ih dobro poznajemo jer su nekad jače a nekad slabije izražene u svakome od nas. Zbog toga je ova predstava svojevrsno emotivno, intelektualno i moralno ogledalo u kojem se svi možemo vidjeti najiskrenije i najistinitije, bez uljepšavanja. Vidimo se onakvi kakvi ponekad jesmo, a možda ne bi željeli biti.

Predstava je koncipirana kao „kazališni vlakić“ u kojem pojedinu kompoziciju cijele „kazališne skladbe“ čine jedna klasična basna i jedna do dvije improvizacije na osnovu nje.  Improvizacije nam pokazuju kako pouka iz svake pojedine basne funkcionira, te  gdje i kako se zrcali u ljudskom svakodnevnom životu. U basnama Malikovke i Malikovci glume životinje, a u svim improvizacijama koje su ujedno i sami napisali glume, naravno, ljude. Kostim u predstavi je na nivou znaka i često se gubi vizualna granica između životinja i ljudi. Svi glumci i glumice imaju različite i više uloga koje se pretaču iz basne u improvizacije pa opet u basne….. Završavaju svi zajedno u „tragičnom kraju“ glumeći muhe iz Ezopove basne Muhe, gdje one gube život zbog kratkotrajnog užitka. Time pokušavamo simbolički naglasiti koliko mane mogu našteti svakom ljudskom biću i kako ih zapravo sami generiramo. Nakon što muhe izgube život dolazi otrežnjenje u kojem glumci i glumice ponovno postaju ljudska bića, svjesna svojih mana kojima se plaho osmjehuju i smijući se odlaze sa scene.

SCENOSLIJED PREDSTAVE/PROGRAM:

  1. NEKORISNOST/ŠTETNOST LOŠIH NAVIKA

PČELA I MUHE (Krilov)  –  impro SELIDBA (napisao Luka Karajica 16 g.)

  1. NEZNANJE

MAJMUN I NAOČARI (Krilov), – impro KIŠOBRAN (napisala Doris Kurelić 15 g.)

  1. LASKANJE

GAVRAN I LISICA (I.B. Mažuranić) – impro SVIĐA IM SE ISTI DEČKO (napisala Tara Radnić 13 g.; impro KAKO IPAK OTIĆI DO GRADA? (napisala Nina Krstačić 14 g.)

  1. TVRDOGLAVOST

DVIJE SESTRE impro (napisala Ena Ban 13 g.)- DVIJE KOZE (I.B. Mažuranić)

  1. POHLEPA

PAS I ODRAZ impro (napisao Dino Petrinić 14 g.) – MUHE (Ezop)

Predstava je u javnim potrebama za kulturu u 2021. g. Grada Rijeke, PGŽ-a i Ministrastva kulture RH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari