113 PREKRŠAJA

Policija na području PGŽ provela pojačani nadzor vozača mopeda i motociklista; Rezultati nisu ohrabrujući!

Foto: Riportal - M. L.

U rujnu je evidentirano 113 prekršaja koje su počinili vozači mopeda i motocikala, ali i 27 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali, priopćila je policija.

Policijski službenici su u proteklom mjesecu rujnu na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Pojačane preventivno-represivne aktivnosti osobito su bile usmjerene na vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.

U tom razdoblju evidentirano je 113 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su počinili vozači mopeda i motocikala, dok je sedam vozača ovih vozila upozoreno zbog prekršaja kao što su: neispravno korištenja zaštitne kacige, nepostupanje po prometnom znaku, nepropisno skretanje, nepropisno pretjecanje, nevidljiva registarska oznaka na vozilu i slično.

Od ukupnog broja prekršaja, 84 se odnosi na motocikliste, a 29 prekršaja na vozače mopeda. Najviše prekršaja, njih 48, su prekoračenja brzine koja su počinili motociklisti, zatim slijede 20 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, utvrđenih kod 17 vozača motocikala i tri mopedista, ali i 17 prekršaja nenošenja zaštitne kacige,  koja su utvrđena kod 10 mopedista i sedam motociklista.

K tome je evidentirano i osam prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita kod sedam vozača mopeda i jednog motociklista, sedam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i to kod pet mopedista i dva motociklista te četiri prekršaja vožnje s neregistriranim motociklom, kao i četiri prekršaja od kojih se odnosi na jedan moped i tri motocikla na kojima nije bila vidljiva registarska oznaka ili nije bila postavljena. Zabilježena su u nadzoru i dva prekršaja isteka važenja prometne dozvole mopeda, a i isti broj prekršaja vožnje motociklom bez potrebne kategorije te jedan prekršaj mopedista koji je odbio alkotestiranje.

Svi zatečeni vozači mopeda i motocikla u prekršaju su sankcionirani prema važećim propisima.

Inače, tijekom rujna je evidentirano i 27 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. U njima je teško ozlijeđeno 15 motociklista, a lakše su ozlijeđena dva mopedista i sedam motociklista. Napominjemo kako vozači mopeda i motocikala čine jednu od najugroženijih skupina u prometu pa ovim putem u cilju smanjenja izazivanja prometnih nesreća, osobito onih s teških posljedicama za vozače mopeda i motocikala, pozivamo ih na apsolutno poštivanje prometnih pravila i propisa.

Sigurno na dva kotača, savjeti za mopediste i motocikliste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari