PRIZORI OD KOJIH HVATA JEZA

‘Čula sam udarac i odmah izletjela na balkon’; Olujni vjetar poharao ‘pola Hrvatske’, uništeni auti

Foto: Pixsell Montaža: Net.hr

Snažan vjetar od jutra stvara probleme diljem Hrvatske. U Zagrebu vatrogasci primaju dojave o srušenim stablima i crijepovima, a i osječki vatrogasci su prijepodne imali petnaestak intervencija

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas je izdao crvena i narančasta upozorenja zbog snažnog vjetra. Crveno upozorenje izdano je za Velebitski kanal, gdje su mjestimice mogući udari vjetra od 35 do 70 čvorova. Narančasto upozorenje je izdano za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te osječke regije. Snažan vjetar puše i na području Zagreba i izaziva štete.

HRT javlja da snažan vjetar od jutra stvara probleme diljem Hrvatske. U Zagrebu vatrogasci primaju dojave o srušenim stablima i crijepovima koji padaju s kuća u nekoliko gradskih četvrti. Prema prognozama, najgore će tijekom dana biti na Jadranu, gdje se očekuju udari bure i do 150 kilometara na sat, dok se u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji očekuju udari vjetra do 105 kilometara na sat.

‘Cijeli prednji dio mog automobila je razbijen’

U Labinskoj ulici blizu okretišta na Ljubljanici i Fallerovog šetališta 30-ak metara visoko stablo palo je i teško oštetilo desetak automobila. Među oštećenim automobilma je i onaj Zagrepčanke Antonije.

“Čula sam udarac i odmah izletjela na balkon. Vidjela sam da je palo stablo i mislim si “dobro, pored mog auta je”. Ali, kad sam otišla dolje, vidjela sam da je zapravo cijeli prednji kraj auta razbijen. Ne znam hoćemo li dobiti naknadu za štetu, vidjet ćemo”, kazala je za Jutarnji list.

Žičara i autobusi ne voze na Sljeme

Kako doznaje Radio Sljeme od zagrebačkih vatrogasaca, dosad su imali dvadesetak intervencija vezanih uz jak vjetar. Uglavnom se radilo o uklanjanju srušenih stabala i dijelova krovova. Ozlijeđenih, srećom, nema, iako je na automobil u pokretu doletio dio stabla i oštetio ga. Zbog jakih udara vjetra, koji prelaze 80 kilometara na sat, obustavljen je rad žičare na Sljemenu. Za dolazak na Sljeme ili povratak prema Mihaljevcu, u prometu je autobusna linija 140 (Mihaljevac-Sljeme), no zbog velikog broja parkiranih vozila, autobus ne vozi do zgrade Snježne kraljice.

Zbog olujnog vjetra koji puše od jutra i osječki su vatrogasci u subotu prijepodne intervenirali 15-ak puta, nastale štete otklanjaju djelatnici komunalne tvrtke Unikom, a zbog nevremena otkazan je sajam antikviteta.

Osječki vatrogasci imaju pune ruke posla

Za danas planirani sajam antikviteta je otkazan, a u tijeku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice, izjavila je direktorica osječke “Tržnice” Ivana Davidović. Zbog jakog vjetra, na tržnici je pukao dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih. Na novinarski upit zašto su odlučili organizirati sajam unatoč upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže kako su pratili prognoze, ali da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare vjetra.

U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-tak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova. Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice. Jak vjetar najavljen je tijekom cijelog dana, pa ćemo u pripravnosti biti cijeli vikend, istaknuo je direktor Unikoma Igor Pandžić.

Hladan zrak nam stiže na velika vrata

U subotu hladan zrak ulazi na “velika vrata” s jakim, na udare i olujnim vjetrom, pogotovo sjevernim u Podravini, Slavoniji i Baranji, te burom na Jadranu – kazao je u vremenskoj prognozi HRT-a Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a. Od nedjelje će na kopnu vjetar slabjeti, ali uz više vedrine temperatura će se noću često spuštati ispod -5 °C, ponegdje i ispod -10 °C.

Hladni val idući tjedan zahvatit će i Jadran, što je na obali razmjerno rijetka pojava. Gotovo posvuda treba biti spreman na noćne i jutarnje temperature zraka oko 0 °C i u “minusu”, osobito u utorak kada će oslabjeti do tada jaka bura i tramontana. Iako se nastavlja prevladavajuće sunčano, sunce neće odveć grijati, kazao je Kozarić, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari