ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Upalite svjetla na vozilima, kazna je 300 kuna

Idi na originalni članak

Tijekom vikenda, u noći s 24. na 25. listopada 2015. godine započinje zimsko računanje vremena tako da se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata.

Oglas

Policija podsjeća vozače da prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Isto tako, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), kao i u slučaju smanjene vidljivosti tijekom dana su obvezni na prednjoj strani bicikla imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje te jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Vozači koji ne budu poštovali navedene zakonske odredbe kaznit će se novčanom kaznom u iznosu 300 kuna.

Policija stoga apelira na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Ova odredba se primjenjuje na vozače svih motornih vozila (osim na vozače mopeda i motocikala za koje važi tijekom cijele godine), do 27. ožujka 2016. godine kada će započeti ljetno računanje vremena.

 

Exit mobile version