(VIDEO) Kulturna baština PGŽ-a prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

(VIDEO) Kulturna baština PGŽ-a prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, Župan Zlatko Komadina i predsjednik Udruge slijepih PGŽ Emil Mandarić u Dvorcu Nova Kraljevica potpisali su Ugovor o posudbi reljefnih prikaza kaštela KTR Putovima Frankopana kojima se omogućava participacija osoba oštećenog vida u doživljaju kulturne baštine PGŽ-a.

Radi se o pet znamenitih lokaliteta – Kaštel Grobnik, Kaštel Trsat, Kaštel Bakar, Stari grad Zrinskih i dvorac Nova Kraljevica u Kraljevici, a zahvaljujući reljefnim prikazima osobe oštećenog vida mogu doživjeti izgled znamenitosti, tlocrte, oblike, pročelja, kupole, tornjeve i shvatiti relacije između prikazanih elemenata.

Više u VIDEOPRILOGU:

UPRAVO SE ČITA

„Primorsko-goranska županija je ponosna što je slijepima i slabovidnim žiteljima, kao i gostima, učinila pristupačnijom svoju bogatu frankopansku baštinu“, rekao župan Komadina izrazivši veliko zadovoljstvo poduzetim koracima ka ravnopravnoj uključivosti, ali i senzibiliziranju javnosti. Složan sa županom bio je i predsjednik Udruge Emil Medarić opisavši suradnju kao korak ka pristupačnosti za osobe s oštećenjem vida kojima se pruža mogućnost sudjelovanja u kulturnom i svakodnevnom životu, te participaciji u okolini.

Kako bi Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana bila još otvorenija prema slijepim i slabovidnim osobama, resorna pročelnica Sonja Šišić dodala je da su izrađene brošure na Brailleovom pismu s tekstom interpretacije svakog od osam Centara. Dostupne su i taktilne razglednice s grbom obitelji Frankopan, audio snimke frankopanskih tematskih slikovnica, u svakom centru nalazi se i ručno povećalo za slabovidne osobe, dok su frankopanski interpretatori educirani kako opisivati vizure i krajolike te verbalnim predočavanjem približiti vidljive elemente slijepim i slabovidnim osobama.

Reljefne prikaza izradila je Udruga slijepih Primorsko-goranske županije i Centar UP2DATE uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu projekta “Dotaknimo putove Frankopana”. Potpisom Ugovora, reljefne prikaze Primorsko-goranska županija dobit će na korištenje u svim Interpretacijskim centrima Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari