(FOTO) EVO KAKO IZGLEDA: Na obnovljenom Pavlinskom trgu i taktilna staza vodilja za slijepe osobe

(FOTO) EVO KAKO IZGLEDA: Na obnovljenom Pavlinskom trgu i taktilna staza vodilja za slijepe osobe

Trg će biti ugodno mjesto za odmor s prostorom za malu pozornicu i kulturna događanja

Pri kraju je posao obnove Pavlinskog trga u središtu Rijeke vrijedan 6.377.061,55 kn.

Pavlinski trg sastavni je dio dijelom sačuvane složene urbane strukture riječkog Starog grada i poteza povijesnih trgova i ulica koje prate slijed nekadašnjih gradskih kasnoantičkih bedema. Trg je u svojoj današnjoj prostornoj osnovi definiran u 19. stoljeću rušenjem crkvice Tri Kralja sagrađene oko 1615. godine, a na trg je nekada bio orijentiran pavlinski samostan i kuća “Verneda”. Iz tog razdoblja donekle je sačuvano dvorišno pročelje samostana, odnosno pročelje zgrade na adresi Sokol kula 4b.

UPRAVO SE ČITA

Radovi popločenja obuhvatili su površinu od 1145 m²

Popločenje Trga i dijela Ulice nastavlja se na cjelokupni projekt uređenja partera Staroga grada, u što je u posljednjih godina iz gradskoga proračuna uloženo 54,6 milijuna kuna. Do sada su uređeni spoj Korza i Starčevićeve ulice, Trg svete Barbare, Trg Šišmiš, Medulićeva ulica, Trg Matije Vlačića Ilirika, Užarska ulica, I. faza Vitezovićeve ulice, Koblerov trg i Principij, odnosno Arheološki park.

Obersnel: Ugodno mjesto za odmor

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima obišao je danas Pavlinski trg na kojem su u tijeku završni radovi uređenja, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Uređuje se i dio Ulice Janeza Trdine.

Preuređeni Pavlinski trg s gradonačelnikom Rijeke obišli su i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević i ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Željko Vitas te pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca.

Gradonačelnik Obersnel poručio je kako će ovo biti ugodno mjesto za odmor u hladovini, a bit će i dovoljno prostora za malu pozornicu i kulturna događanja. Također, napomenuo je kako će ovdje biti postavljena i svojevrsna igračka za djecu te će tako na Pavlinskom trgu moći uživati i mališani.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima

Budući da je Urbanistička cjelina riječkog Starog grada upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i nalazi se u arheološkoj zoni, prije početka radova na uređenju, uz suradnju i nadzor Konzervatorskog odjela u Rijeci, izvršena su zaštitna arheološka istraživanja, kako bi se utvrdilo postojanje eventualnih arheoloških nalaza.

Ukupna vrijednost radova 6.377.061,55 kn

Radovi na Pavlinskom trgu započeli su u studenom 2016. godine, a vrijednost radova na projektiranju, gradnji i nadzoru iznosi 6.377.061,55 kn s uključenim PDV-om. Projekt uređenja izradilo je AGA d.o.o. Rijeka, a radove na uređenju izvodi Novotehna d.d Rijeka, uz nadzor IGH d.d.

Ukupna vrijednost radova na projektiranju, gradnji i nadzoru iznosi 6.377.061,55 kn

Radovi su obuhvatili ukupnu površinu od 1145 m², na kojoj je izvedeno novo opločenje i ugradnja nove urbane opreme. Uz to, realizirani su opsežni radovi u komunalnoj infrastrukturi pa je tako izveden novi sustav javne rasvjete i odvodnje oborinskih voda, obnovljeni vodoopskrbni cjevovodi i ugrađena infrastruktura za optičke kablove za potrebe Grada Rijeke.

Rasvjeta je riješena polaganjem visećih rasvjetnih tijela na sajle nategnute između okolnih zgrada

Rasvjeta je riješena polaganjem visećih rasvjetnih tijela koja su oslonjena na inox sajle nategnute između pročelja građevina koje okružuju trg.

Kako bi se i slijepim osobama omogućilo jednostavnije kretanje, postavljene su posebne reljefne oznake koje tvore stazu vodilju u dijelu Ulice Janeza Trdine prema Pavlinskom trgu te dalje prema Ulici Sokol kula i prema prolazu koji vodi prema Starčevićevoj ulici. Staza vodilja izvedena je reljefnim odnosno taktilnim keramičkim pločama.

Na trgu su zadržana postojeća stabla crnike te posađena dodatna stabla na jugozapadnom dijelu trga.

Prema riječima gradonačelnika Obersnela, ukupna dosadašnja ulaganja Grada Rijeke u uređenje ulica i trgova Staroga grada, uključivši i uređenje Pavlinskoga trga i Ulice Janeza Trdine, iznose oko 61 milijun kuna,  prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Za slijepe osobe postavljena je taktilna staza vodilja u dijelu Ulice Janeza Trdine prema Pavlinskom trgu te dalje prema Ulici Sokol kula

Daljnjim planovima uređenja Staroga grada predviđeno je uređenje II. faze Vitezovićeve ulice te uređenje Trga Riječke rezolucije i Trga 128. brigade Hrvatske vojske.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari