(FOTO) Riječani jedva dočekali prekid lovostaja; Pohrlili u ribarnicu po srdele i inćune

(FOTO) Riječani jedva dočekali prekid lovostaja; Pohrlili u ribarnicu po srdele i inćune

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na ulaz u ribarnicu na Glavnoj tržnici u Rijeci danas se čekalo u dugačkom redu!

Kupi su pohrlili najviše po plavu ribu, u nadi da će ribarnica biti prepuna srdela i inćuna – danas je, naime, bio prvi dan od prekida lovostaja. Međutim, plava riba je “planula”! Znamo i zašto – već su poznate njezine hranjive vrijednosti, a budimo iskreni – i cjenovno nam je najprivlačnija i najdostupnija.

Pored toga, danas je i čista srijeda kada se tradicionalno ne jede meso, pa se navala na ribarniu može objasniti i time.

UPRAVO SE ČITA

Iako je ove godine lovostaj na plavu ribu bio nešto kraći nego prijašnjih sezona – od 1. siječnja do 15 . veljače – građani su jedva dočekali mogućnost da se opskrbe srdelama i inćunima. Nakon više tjedana pauze, u našoj ribarnici napokon se mogla kupiti ukusna plava riba.

Na žalost, radni period ribara neće dugo trajati – već u subotu 26. veljače će opet na vez jer počinju noći punog mjeseca. Noći svijetle pa plivaričari ne mogu loviti…

Ribari smatraju da ograničenja u veljači i nisu potrebna jer su u zimskim mjesecima ulovi skromniji, manje je radnih dana pa ako potraju i vremenske neprilike teško da bi i bez ograničenja ijedan brod uspio uloviti više od 40 tona ribe.

Bilo kako bilo, ljubitelji plodova mora zaželjeli su se plave ribe koja je i cjenovno najprihvatljivija. Ribari je na veliko prodaju po pet kuna, a na ribarnicama dostiže 20, a one veće i do 30 kuna za kilogram.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari