(FOTO) Županijska skupština PGŽ podržala nastavak projekta luke Mrtvaške

(FOTO) Županijska skupština PGŽ podržala nastavak projekta luke Mrtvaške

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U opatijskom Hotelu Royal održan je nastavak 5. sjednice Županijske skupštine PGŽ i rasprave o prijedlogu zaključka o izmjeni projekta dogradnje luke Mrtvaška, koncesijama na pomorskom dobru i drugim temama

Prisutnima se preko video veze uvodno obratila gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić koja je izrazila potporu projektu luke Mrtvaška, a kojeg smatra izuzetno važnim za grad Mali Lošinj i sve njegove stanovnike. Prvenstveno radi povezivanja sa srednjom Dalmacijom i otocima Rabom i Pagom i skraćivanja vremena putovanja, što će dugoročno povećati kvalitetu života mještana, a turistička sezona će profitirati.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnica je podsjetila da je Grad po odabiru Mjesnog odbora Ilovik osigurao preduvjete za pristajanje broda u luci u Malom Lošinju te parking i cestovnog prijevoznika od luke do automobila Ilovčana. Omogućen je i svakodnevni prijevoz učenika srednje škole i učiteljice za vrijeme trajanja čitavog izvođenja radova, a tijekom kojih će i sve hitne službe imati pristup luci Mrtvaškoj. Omogućena je opskrba OPG-ova i dostupnost zdravstvenih usluga, dok je u slučaju nevremena, stanovnicima Ilovika na raspolaganju i gradski stan u kojem mogu prenoćiti.

UPRAVO SE ČITA

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnica je zaključno izrazila razumijevanje za nezadovoljstvo Ilovčana, međutim, naglasila da su svi dionici u projektu učinili sve što je zakonski moguće i pozvala stanovnike na strpljenje.

Predstavnik Mjesnog odbora Ilovika Ladislav Radoslović ocijenio je kako je prijedlog Zaključka dobronamjeran, ali da je podložan različitim interpretacijama uz argument da ne nudi konkretna rješenja. Upozorio je da će izmjena u projektu zasigurno biti, te da je sada moguće predvidjeti određene situacije kojim bi se izbjegle i financijske implikacije.

Marko Mataja Mafrici.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture članovima Skupštine obratio se ravnatelje Uprave za EU fondove i strateško planiranje Damir Šoštarić. Osvrnuo se na poziciju projekta prema obvezama EU i naveo kako je bitno pokrenuti projekt i apsorbirati troškove. Prema riječima ravnatelja, Europi će biti indikativan mali iznos isplaćenih troškova tijekom dvije godine trajanja projekta, te je moguće da se postavi pitanje zašto projekt nije raskinut. Izrazio je mišljenje i da se određene stvari mogu mijenjati u tijeku realizacije.

 Leo Pavela. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Filip Balija, ravnatelj županijske lučke uprave Mali Lošinj, poručio je da je cilj dovršiti investiciju u korist svih stanovnika otoka, te da se radi o projektu za budućnost. Istaknuo je podršku Mjesnih odbora susjednih otoka i dodao da se radovi vrlo brzo nastavljaju.

Marko Boras Mandić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Po završetku izlaganja i rasprave članova, Županijska skupština usvojila je prijedlog izmjena projekta dogradnje luke Mrtvaška kojim je definirano da Skupština podržava realizaciju projekta luke Mrtvaška, a ŽLU Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj pozvani su poduzeti aktivnosti kojim bi se otklonile negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova. Županijska lučka uprava Mali Lošinj u suradnji s projektantom, stručnim nadzorom i izvođačem radova zadužena je pokušati iznaći adekvatno prometno rješenje kako bi se skratio vremenski period izmještanja državne linije 311 i omogućilo pristajanje brodica za osobne potrebe. Prijedlog mora dobiti mišljenje resornog Ministarstva i SAFU-a, a resorni Upravni odbor pružit će potporu i pomoć u provedbi.

Loris Rak. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon usvajanja prijedloga, jedan od predlagača točke dnevnog reda, član Skupštine Orjen Petković komentirao je da vjeruje kako će daljnje praćenje razvoja projekta omogućiti da se doneseni zaključak uistinu i provede, da se stanovnicima Ilovika omogući nastavak kvalitetnog života, a projekt dovede do kraja.

Sličnog stava bio je i Marko Mataja Mafrici rekavši da su članovi Županijske skupštine pokazali visoku razinu odgovornosti, te da je postignut gotovo pa politički konsenzus. Mafrici je dodao da doneseni zaključci omogućuju da se olakša život Ilovčanima bez ugroze projekta.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U nastavku sjednice prihvaćen je Program rada Savjeta mladih PGŽ-a za 2022. kojeg je ukratko predstavio predsjednik Robert Matić, a temelji se na sedam aktivnosti – suradnji sa Skupštinom i drugim tijelima Županije, suradnji sa Savjetima mladih u Hrvatskoj i međunarodno, aktiviranje lokalnih Savjeta, suradnji s udrugama za mlade, te na obrazovanju, informiranju i aktivnom provođenju programa.

Petar Mamula, Zlatko Konmadina i Loris Rak. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Članovi Županijske skupštine prihvatili su i odluku o imenovanju mrtvozornika na području PGŽ-a, prijedloge o davanjima koncesija na pomorskom dobru na području Grada Novog Vinodolskog, Općine Lovran i Grada Opatije, te izmjene odluka o osnivanju više županijskih odbora.

Boris Popovic i Davor Štimac. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Snjezana Podobnik. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Mario Alempijević. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Davorka Vukelić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Silvija Crnić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Sanjin Vrkić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Ivan Jakšić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Boris Popović. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Josip Ostrogović. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Morena Lekan Štiglić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Ivo Vidotto. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari