Hrvatska nadomak milijun cijepljenih! Beroš: ”Uskoro ćemo moći reći – ‘ADIO KORONA’!”

Hrvatska nadomak milijun cijepljenih! Beroš: ”Uskoro ćemo moći reći – ‘ADIO KORONA’!”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak, 13. svibnja, od podneva se u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice održava 57. sjednica Vlade.

Premijer Andrej Plenković otvorio je 57. sjednicu Vlade i uvodno se osvrnuo na socijalni summit kojem je nazočio s ministrom Aladrovićem. “Pitanja stupa socijalnih prava, vrlo kvalitetna rasprava i dobra ocjena da smo svi skupa u ovoj krizi vodili računa o pravima radnika, da smo, prema analizi svih, prebrodili najteži period”, rekao je Plenković te dodao da idemo prema fazi kreiranja radnih mjesta.

“Zaposlenost danas je veća, ne samo u odnosu na prošlu 2020., već i u odnosu na razdoblje u 2019. godini. Vlada je stala uz radnike, poslodavce i napravila sve što je trebalo u krizi bez presedana”, dodao je, pišu Vijesti.hr

UPRAVO SE ČITA

Epidemiološka situacija

Plenković se osvrnuo se i na epidemiološku situaciju. “Nastavlja se pad potvrđenih slučajeva zaraze koji je danas upola manji. Istodobno se dinamizira i ubrzava proces cijepljenja. Do kraja dana ćemo biti na gotovo 29% odraslog stanovništva koje je primilo prvu dozu, a sutra već nakon milijun doza prvih doza. Ako nastavimo ovom dinamikom sigurno ćemo doći do željenog cilja, a to je do oko 55 posto procijepljenosti do kraja lipnja”, rekao je.

Prema prognozama Europske komisije, hrvatsko gospodarstvo ostvarit će rast BDP-a veći nego prije krize. “To su ohrabrujuća kretanja”, istaknuo je Plenković te dodao da je pandemijska kriza Hrvatsku “koštala 32 milijarde kuna”, a šteta od potresa “još 129 milijardi kuna”.

Tomo Medved o situaciji s potresom

“Stožer provodi redovite aktivnosti čime šaljemo snažnu poruku stanovnicima na potresom pogođenom području”, rekao je Medved te dodao da je uklonjeno 85 objekata.

Izvijestio je i o aktivnostima vezanim uz oblik nekonstrukcijske obnove, za što su dobili 5771 zahtjev. “Ukupno je dosad potpisano 18 ugovora s isto toliko tvrtki i za obnovu je spremno 1600 obiteljskih kuća. Prioritet je i dalje privremeni smještaj stanovništva čiji stambeni objekti nisu za stanovanje. Do kraja tjedna raspisat će se javni poziv za još 3 tisuće kuća”, rekao je Medved.

Dodao je da se nastavlja s aktivnostima vezanim uz priključenje na struju, vodu i sanaciju bunara te da je 2288 objekata spojeno na struju.

Beroš o epidemiološkoj situaciji

“‘Udio zaraženih je oko 14 posto u Hrvatskoj. Nakon dugo vremena broj hospitaliziranih je pao ispod 1900 naših sugrađana”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Istaknuo je da je u petak utrošeno rekordnih, 53059 doza cjepiva.

“Cjepivo je i dalje najučinkovitiji akcelerator za izlazak iz pandemije”, rekao je Beroš naglašavajući da se povećanim udjelom broja cijepljenih pokazuje da građani vjeruju struci. “Svjedočio sam odličnoj organizaciji cijepljenja na punktovima za masovno cijepljenje, rekao je.

“Bilježimo pozitivan trend porasta broja cijepljenih, ali i manji broj zaraženih. Svaka doza cjepiva može značiti jedan život. Svakim cjepivom bliže smo okolnostima u kojima možemo reći ‘Adio korona!’, poručio je Beroš.

Božinović o digitalnim zelenim potvrdama

Ministar Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera. “Hrvatska je prva članica EU koja je uspješno obavila pilot-projekt testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda. AKD koji je zadužen za izradu tehničkoga rješenja digitalnih zelenih potvrda uspješno je obavio pilot-testiranje sustava sa središnjim europskim pristupnikom. Na taj način je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja”, rekao je Božinović. “Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda o cijepljenju, testiranju, preboljenju”, dodao je.

“Stožer je donio četiri odluke na prijedlog županijskih Stožera CZ. Zbog poboljšanja epidemiološke situacije na području Šibensko-kninske županije došlo je do ublažavanja pojedinih epidemioloških mjera, odnosno primjene tih mjera kao i na nacionalnoj razini. Za područje Istarske županije primjena postojećih mjera produljena je do 17. svibnja, za Zagrebačku županiju do 23. svibnja, a za Osječko-baranjsku do 31. svibnja”, izvijestio je Božinović.

Ukupno su inspektori proveli 18625 nadzora, prilikom čega su zbog kršenja mjera izdana 3 prekršajna naloga. Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 171 kršenje mjera samoizolacije.

“S obzirom da posljednjih dana dolazi do pada broja novozaraženih provode se odgovarajuće pripreme vezane za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja. Stoga će se idućih dana provoditi pilot-projekti održavanja raznih događaja”, rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari