”JUTROS SAM STALA” Na Korzu postavljena jedinstvena izložba o neplaćenom kućanskom radu

”JUTROS SAM STALA” Na Korzu postavljena jedinstvena izložba o neplaćenom kućanskom radu

Na izlozima na Korzu, u sklopu istoimene kampanje, otvorena je izložba “Jutros sam stala”, koja prikazuje problematiku neplaćenog kućanskog rada, koji se najčešće smatra ženskim poslom.

Na izložbi se mogu vidjeti iskustva žena prikupljena kroz fokus grupe i kampanju na društvenim mrežama #JutroSamStala Mreže udruga civilnog društva „Četvrta smjena – nevidljivi rad“, koja je otvorila pitanje što bi se dogodilo da žene na trenutak jednostavno prestanu obavljati kućanske poslove.

UPRAVO SE ČITA

Tihana Naglić iz udruge PaRiter predstavila je izložbu koja se sastoji od prikaza autentičnih iskustava žena. Napominje da neravnopravna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena – od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu pa sve do zdravlja. Iako postoje mali pomaci u raspodjeli kućanskog rada, odnosno postoje kućanstva u kojima je raspodjela poslova ravnopravna, brojevi pokazuju stvarno stanje – da nismo postigli ravnopravnost po tom pitanju.

Uz članice udruge PaRiter, otvorenju su prisustvovale Linda Čulinović Husanović i Aleksandra Lovrić, članice Odbora za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Izložba na Korzu postavljena je uz podršku Grada Rijeke i moći će se razgledati do 19. listopada.

Izložba i kampanje dio europskog projekta

Izložba i kampanja dio su europskog projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”, čija je nositeljica udruga B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana).

Cilj projekta je razvijanje i predlaganje adekvatnih javnih politika koje bi doprinijele usklađivanju privatnog i poslovnog života građana i građanki Hrvatske putem osnaživanja partnerstva organizacija civilnog društva uključenih u Mrežu, međusektorske suradnje s visokoobrazovnom ustanova te jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Partneri na projektu, ujedno i članovi Mreže su organizacije civilnog društva i visokoobrazovna ustanova: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, udruga “Hera Križevci”, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

Vrijednost projekta je 3.5 milijuna kuna, od čega se iz državnog proračuna Republike Hrvatske financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari