Zlatni sjaj Aide za dijamantnu obljetnicu Ljetne pozornice u Opatiji

Pozornicom je dominirala zlatna boja, koja je u kombinaciji s koloritom i intenzitetom rasvjete vrlo pitoreskno iscrtavala monumentalne pejsaže čitavom širinom scene

Gotovo da Opatijci i opatijski hram kulture Ljetna pozornica nisu mogli poželjeti bolji spektakl za obilježavanje 60. obljetnice polaganja kamena temeljca od onog kojega je sinoć priredilo Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca.

Renzo Zulian, Slavko Sekulić, Kristina Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Amanda Stojović

Ansambl riječkog teatra pred ispunjenim gledalištem premijerno je izveo Verdijev capolavoro, operu Aida, koja je pod redateljskom i dramaturškom palicom Marina Blaževića „obukla“ novo ruho.

Zajednički projekt HNK iz Rijeke i ustanove Festival Opatija za kojega je ideja rođena pred više od godinu dana, svečano je ugledao svjetlo dana, ili za naše prilike bolje rečeno „blještavilo ljetne zvjezdane noći“. Iako je vrpca „najljepšeg teatra Mediterana na otvorenom“, kako mnogi tepaju Ljetnoj pozornici, prerezana 15. srpnja 1957. godine uz Gotovčevog „Eru s onoga svijeta“, „Aida“ je prva izvedena opera na prostoru današnje Ljetne pozornice, davne 1931. godine, pa je očekivano i zasluženo premijera pod ravnanjem maestra Tibora Boganyija upriličena upravo na ovom mjestu.

Orkestar, solisti i zbor nemaju mogućnosti odstupanja od Verdijeve partiture pa je sva raskoš izražena kroz jednostavnu, ali vrlo impresivnu scenografiju i bogatu kostimografiju. Bez obzira na dijamantni pir kojega Ljetna pozornica slavi s publikom, pozornicom je dominirala zlatna boja, koja je u kombinaciji s koloritom i intenzitetom rasvjete vrlo piktoreskno iscrtavala monumentalne pejsaže čitavom širinom scene.

Na trenutke vrlo statična koreografija u kontrastu je s kompleksnom zborsko-orkestralnom kompozicijom koja vrhunce doživljava u univerzalno poznatim duetima i arijama sjajnih solista Kristine Kolar, Renza Zuliana , Amande Stojović i drugih. Uz spektakularne završetke činova s pirotehničkim elementima, čitav arsenal glazbeno-plesno-pjevačkih „aduta“, raspored ansambla u prostoru, posebice na suprotnim stranama postavljeni muški i ženski zbor koji uspostavljaju zanimljiv ukupni balans – misiju revitalizacije „Aide“ posebno za prostor Ljetne pozornice u Opatiji možemo proglasiti – uspjehom.

Nakon prošlotjedne projekcije „Titanica“ na „velikoj Ljetnoj“ i večerašnje opere za gotovo 2000 posjetitelja, zaokružena je obljetnička priča koja je kod publike više nego dobro prihvaćena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views