Učenici OŠ “Vladimir Gortan” izgradili cigleni labirint u spomen na slavnog Sušačanina

U krugu Osnovne škole Vladimir Gortan u Rijeci održana je akcija izgradnje ciglenog labirinta koji je ispunjen kamenčićima u boji u spomen na sušačkog botaničara Josipa Kulfaneka.

U izgradnju labirinta osim članova grupe građana Sušačka akcija, uključili su se i učenici osmih razreda OŠ Vladimir Gortan, te dio volonterki – studentica Učiteljskog fakulteta.

Grupa građana Sušačka akcija  i u 2020. godini nastavlja s obilježavanjem stote godišnjice proglašenja Sušaka gradom, nakon akcija čišćenja i sadnje bilja u okviru projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku u 2019. godini.

Izgradnja labirinta nastavak je projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku II. Prvi dio projekta proveden je u listopadu prošle godine kada je u prostoru oko škole organizirana akcija sadnje bilja i stabala. Tada su posađena stabla ukrasnih šljiva, jabuka, lovora, planike i hrasta, kao i puno ukrasnih grmova. Valja istaknuti kako je upravo prostor ove osnovne škole odabran za provedbu projekta budući da se na njenom mjestu do 1967. godine nalazio rasadnik Josipa Kulfaneka.

U listopadu prošle godine održana je i prva akcija Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku I, također provedena uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koja je održana na trgu između Građevinske tehničke škole, Graditeljske škole za industriju i obrt i OŠ Centar, gdje su članovi Sušačke akcije i učenici na zelene površine na trgu sadili bilje – konkretno posađen je ružmarin, japanska dunja, crveni grmovi i stablo tise.

Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku dio je većeg projekta „U susret stogodišnjici Sušaka“ koji je pokrenula Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a poseban interes građana i inspiracija za projekt Zeleni Sušak bio je rad Josipa Kulfaneka, legende sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva i čovjeka koji je ozelenio najveći dio Sušaka. Grupa građana okupljena oko inicijative Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku povezana je entuzijazmom i idejama o revitalizaciji Sušaka, posebice onih dijelova koji su već predugo zapušteni.

Josip Kulfanek rođen je krajem 19. stoljeća u Moravskoj, a nakon studija vrtlarstva u Brnu gdje je specijalizirao cvjećarstvo i uređivanje parkova, 1926. godine se doselio na Sušak. Zeleni potpis ovog samozatajnog Čeha ostao je upisan u brojnim parkovima na Sušaku – primjerice u Parku heroja na Trsatu, Parku Augusta Cesarca na Pećinama, parkovima i drvoredima na Sušaku nastalima između dva svjetska rata i još brojnim drugim zelenim površinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari