ZANIMLJIVI NASLOVI

PRAZNIK ZA FILMOFILE! Prvi Riječki filmski forum – RIFF nudi 12 filmova iz cijelog svijeta

Prvi Riječki filmski forum 28. kolovoza otvara regionalna premijera dokumentarnog filma Za Samu, a dan nakon slijedi riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije Tereza37. Publika će do 2. rujna moći uživati u još jedanaest, u Hrvatskoj mahom premijernih, igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta

Prvi Riječki filmski forum – RIFF, u organizaciji Art-kina, održava se od 28. kolovoza do 2. rujna u prostorima Art-kina, pod okriljem programskog pravca Doba moćiRijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Novi koncept riječke filmske manifestacije – koja je u ožujku planirana u festivalskom izdanju – na prvo mjesto stavlja susret publike, filma i aktualnih društvenih pitanja koje ti filmovi postavljaju.

Tereza37

Smatramo da je danas više nego ikad potrebno stvarati neke nove prostore društvenosti i graditi mjesta susreta i razmjene ideja. Trebamo raspravljati o bitnim pitanjima i forum je upravo mjesto za to. Željeli smo filmove osloboditi svih nepotrebnih dodatnih vanjskih pritisaka i natjecateljskog karaktera te staviti fokus na ono najvažnije, a to je što nam sami filmovi imaju za reći, poručila je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, istaknuvši da je program – kako forum ne bi bio samo deklarativna fraza – građen na principima solidarnosti i suradnje s drugim hrvatskim festivalima.

Tako uz regionalnu premijeru višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma Za Samu, kojim Riječki filmski forum – u suradnji s festivalom ZagrebDox – otvara svoj program 28. kolovoza u 21 sat u Ljetnom Art-kinu, već idućeg dana, u subotu 29. kolovoza, slijedi riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije Tereza37, u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom. Premijeri će nazočiti i sam redatelj, producentica filma Irena Marković te scenaristica i glavna glumica Lana Barić, u ulozi 37-godišnje Tereze koja, u upornom nastojanju da postane majka, otkriva novostečenu slobodu.

Filmski program foruma u cjelini broji trinaest, u Hrvatskoj mahom premijernih, igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, a finalna selekcija rezultat je timskog rada kolektiva Art-kina i suradnika Art-kina Dragana Rubeše

– Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, u konačnici smo okupili trinaest izuzetno vrijednih naslova nezavisne produkcije koji pokrivaju mnoga relevantna društvena pitanja, ali i raznolik ukus naše riječke publike, poručila je savjetnica za programe Art-kina Ana Šegrt.

Među igranim naslovima RIFF premijerno donosi filmove sa snažnim ženskim ulogama, redateljske dugometražne prvijence mladih i nagrađivanih redatelja: američku indie dramu s elementima komedije Sveta Frances Alexa Thompsona i belgijsku dramu o odrastanju Cleo Eve Cools. Iz Irana na veliko platno Ljetnog Art-kina premijerno stiže napeta i uzbudljiva kriminalistička drama Samo 6,5 Saeeda Roustaeea te aktualan dokumentarni film Pljačka o lošem upravljanju vodenim resursima u Iranu koji nemaju samo ekološke, već i društvene posljedice.

Društveno-politički odraz današnjice donosi i nagrađivani Mamac Marka Jenkina, začudan crno-bijeli igrani film snimljen na 16-mm vrpci, o posljedicama napadne

apartmanizacije u pitoresknom britanskom priobalnom gradiću. Iz Južnoafričke Republike stiže Tetkica Olivera Hermanusa, drama o aparthejd režimu bjelačke vojske koja pronicljivo propituje poimanje muškosti. 

U kombinaciji dokumentarno-igranog filma Drago mi je, drugovi! jedinstveni je testament oživljavanja minulih komunističkih kooperativa u ruralnim krajevima Portugala, američki dokumentarac Feels Good Man, još neprikazan u Europi, donosi fascinantnu priču o načinima na koje nepredvidiva i neuhvatljiva online stvarnost, kroz prizmu internetskog fenomena meme i kontroverzne platforme 4chan, može oblikovati naš svijet te ostaviti posljedice koje su izvan naše kontrole. 

I glazbeni segment Riječkog filmskog foruma poprilično je snažan – a (namjerno ili ne), kao gitaristički „riff“ povezan je i sa samom kraticom foruma – što naravno ima veze s reputacijom Rijeke kao grada punka i rocka te interesa publike za te teme, istaknuo je filmski kritičar Dragan Rubeša osvrnuvši se na tri glazbena dokumentarca koja donosi RIFF: irsko-britanski A Dog Called Money Seamusa Murphyja o stvaranju glazbenog albuma PJ Harvey, britanski White Riot Rubike Shah o formiranju Rock Against Racism inicijative uslijed porasta fašističkih i ksenofobnih tendencija u britanskoj javnosti sedamdesetih te DIY: Priča o Combat Rocku, finski dokumentarac o nastanku kultne glazbene izdavačke kuće Combat Rock Industry.  

Ulaznice za Riječki filmski forum u prodaju kreću u petak, 21. kolovoza, a mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Zbog ograničenog broja mjesta, ne postoji mogućnost rezervacije ulaznica za RIFF.

Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari