DANI LUX FILMA U ART KINU: Riječka publika nakon projekcija može postavljati pitanja glumcima u Amsterdamu i Bruxellesu

U srijedu i četvrtak Art-kino vas u suradnji s Europskim parlamentom i potprogramom MEDIA poziva na prijekcije fimova „120 otkucaja u minuti“ i „Vestern“

Oba filma nominirana su za Filmsku nagradu LUX. „120 otkucaja u minuti“ prikazat će se u srijedu, 8. studenog u 19 sati i 30 minuta, a „Vestern“ u četvrtak 9. studenoga u 19 sati i 30 minuta.

Posebnost ovog programa je ta da će se razgovor nakon projekcija prenositi uživo iz Amsterdama (Eye Film Institut, 8.11.) i Brisela (Bozar, 9.11.), a riječka će publika moći postavljati pitanja putem Facebooka ili Twittera.

Moderator prijenosa će potom selektirati pitanja i postaviti ih glumcima Nahuelu Perezu i Arnaudu Valoisu iz filma 120 BPM te redateljici filma Vestern – Valeski Grisebach.

Odluka o ovogodišnjem pobjedniku Filmske nagrade LUX bit će objavljena 14. studenog u Strasbourgu.

120 otkucaja u minuti
8.11. u 19:30

Početak devedesetih godina prošlog stoljeća. AIDS je već oduzeo nebrojeno mnogo života tijekom proteklih deset godina, a članovi organizacije Act Up – Paris pojačavaju svoje akcije kako bi se borili protiv nejednakosti. Act Up – Paris osnovan je 26. lipnja 1989. godine u povodu nadolazećeg Gay Pridea, tijekom kojeg je petnaestak aktivista po prvi puta, bez i jedne riječi, ležalo na ulicama poput mrtvaca. Nathan je novajlija u toj grupi, a život mu se potpuno mijenja kada upozna Seana, radikalnog militanta.

Robin Campillo rođen je u Maroku 1962. godine. Godine 1983. počeo je studirati na IDHEC-u (sada nazvan La Femis) gdje upoznaje Laurenta Canteta s kojim surađuje od početka devedesetih godina i to kao montažer i koscenarist filmova Time Out, Razred, Foxfre Confessions of a Girl Gang i, posljednji, The Workshop, koji je prikazan na 70. Filmskom festivalu u Cannesu u sekciji Izvjestan pogled. Godine 2004. režirao je svoj prvi film They Came Back. Eastern Boys, njegov drugi film, osvojio je nagradu Orizzonti za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji te je bio nominiran za najbolji film i najboljeg redatelja na dodjeli nagrada César 2015. godine.

Vestern
9.11. u 19:30

Skupina njemačkih građevinaca započinje naporan posao na gradilištu u zabačenom selu u Bugarskoj. Boravak u inozemstvu poziva na pustolovinu, ali ih ujedno suočava s vlastitim predrasudama i nepovjerenjem zbog nepoznavanja jezika i kulturalnih razlika. Ubrzo dolazi do međusobnog sukoba jer se počinju natjecati za naklonost i usluge seljana.

Film propituje nekoliko bitnih tema: vestern kao uglavnom muški filmski žanr i (europsku) ksenofobiju. Redateljica Griseback priznaje da ju je zanimala ideja “Nijemstva” i činjenica da izmještanje na nepoznato područje potiče ljude da se suoče s vlastitim predrasudama. Produkcijski tim Vesterna odgovoran je i za iznimno uspješan njemački film Toni Erdmann.

Valeska Grisebach studirala je filozofiju i germanistiku u Berlinu, Münchenu i Beču. Godine 1993. upisala je Bečku filmsku akademiju, gdje su joj predavali Peter Patzak, Wolfgang Glück i Michael Haneke. Njezin diplomski rad Be My Star osvojio je nagradu kritike na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Drugi igrani film, Longing, premijerno je prikazan u natjecateljskom programu Berlinalea 2006. godine.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari