AMIRA MEDUNJANIN TRIO U KASTVU U izvođenju „Bosanske Billie Holiday“ sevdalinka poprima još začudnije boje

U petak s početkom u 21 sat u okviru Kastafskog kulturnog leta nastupa Amira Medunjanin Trio, za ljubitelje tradicionalne bosanske pjesme – sevdalinke – sigurno vrhunac ovoljetnog programa KKL-a za kojeg se već danima traži karta više. Amira Medunjanin, diva sevdaha, nastupit će na pozornici Crekvina uz pratnju Ante Gela i Zvonimira Šestaka.

amira1

Poznata bosanska glazbenica već je nekoliko puta nastupala u Rijeci i okolici zadovoljivši pritom i najzahtjevnije glazbene sladokusce. Ova „Bosanska Billie Holiday“, kako je od milja zovu, svojom interpretacijom tradicionalnih bosanskih pjesama bez daha ostavlja sve koji je slušaju. Nema razloga da tako ne bude i u petak u divnom ambijentu kastavske Crekvine.

Amira Medunjanin izvođačica je tradicionalnih bosanskih skladbi – sevdalinki. Njezin dosadašnji rad sa skupinama glazbenika kao što je izvrsni Mostar Sevdah Reunion, te više nego dobra reakcija publike na njezinim samostalnim koncertima etablirali su je na svjetskoj world music sceni kao vrlo talentiranu izvođačicu s velikim potencijalom za budućnost.

amira2

Ono što najviše uzbuđuje i oduševljava, kako glazbene kritičare tako i posjetitelje njenih nastupa, jest zaigranost i pokušaj iznalaženja novih formi izvođenja sevdalinki. Poigravanje s tradicijom starom stotinama godina može navesti glazbenika na tanak led, no srećom Amira Medunjanin uspijeva pronaći način kako stare uspješnice učiniti svježijima u novom kontekstu i formi ali s naglaskom na očuvanju autohtonosti izraza koji jest esencija sevdaha.

U dosadašnjoj karijeri Amira Medunjanin je objavila šest samostalnih albuma. Posebno vrijedi istaknuti njezin debitantski album Rosa iz 2005. godine u izdanju Snail Recordsa koji odmah po izdanju dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji te širom Europe.

Album Zumra iz 2009. godine pripremila je u suradnji s međunarodno priznatom i poznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup glazbenoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije spajajući primjenjenu harmoniku s aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

Posljednji album naziva Silk and Stone objavljen je u izdanju Aquarius Recordsa, 2014. godine. Na Crekvini će nastupiti uz pratnju glazbenika Ante Gela i Zvonimira Šestaka. Koncert počinje u 21 sat, dok cijena ulaznice iznosi 70 kuna.

Bruno Vignjević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari