Kultna američka serija M*A*S*H od ponedjeljka, 24. srpnja na RTL Kockici!

Nagrađivana američka serija o medicinskom timu iz 4077. pokretne vojne kirurške bolnice (Mobile Army Surgical Hospital – M*A*S*H) dolazi na RTL

Legendarni kirurg Hawkeye, sestra Margaret, svećenik Mulcahy i mrtvozornik Max u svakoj epizodi pronalaze svijetlu točku dana i zabavljaju vas svojim zgodama, ali i nezgodama, unatoč tome što su zapeli u središtu bojišta Korejskog rata kojemu se ne nazire kraj.

Početak je pedesetih godina u Uijeongbu, u Južnoj Koreji situacija se pogoršava i vodi se rat između Južne i Sjeverne Koreje, poznatiji kao Korejski rat. Tim američkih doktora i pomoćnog osoblja, koji je pomagao ozlijeđenima na terenu, zapinje usred bojišta te rat postaje i njihova svakodnevica. Doktori, medicinske sestre, administrativni radnici i vojnici pronalaze različite načine kako bi što laške podnijeli život u ratu koji ne prestaje.

Iako je radnja ove kultne televizijske serije smještena u ratno vrijeme, u seriji ipak nije sve tako crno. Elementi drame isprepliću se s komedijom, a glavni likovi, kirurg Hawkeye (Alan Alda), svećenik Mulcahy (George Morgan, kasnije William Christopher), glavna sestra Margaret Houlihan (Loretta Swift) i mrtvozornik Max Klinger (Jamie Farr), pokušat će na različite načine izvući najbolje od nastale situacije.

Serija M*A*S*H djelo je producenta Larrya Gelbarta, premijerno je prikazana 1972. godine na CBS-u, a u SAD-u se prikazivala sve do 1983. godine. Kroz ukupno 256 epizoda, podijeljenih u 11 sezona prikazuje se Korejski rat, a zanimljiva je činjenica da se većina epizoda temelji na istinitim događajima i stvarnim pričama ratnih kirurga koje je intervjuirao produkcijski tim serije.

Serija je, između ostalog, nadahnuta romanom “M*A*S*H: A Novel About Three Army Doctors” Richarda Hookera, ali i istoimenim filmom “MASH” iz 1970. godine. M*A*S*H je za mnoge bila alegorija za Vijetnamski rat, koji se vodio u vrijeme snimanja ove ratne serije, ali producenti nikada nisu potvrdili tu povezanost.

Ova popularna televizijska serija nagrađivana je mnogo puta, a najistaknutija je činjenica da je bila nominirana za više od 100 Emmy nagrada, od čega je osvojila njih ukupno 14. Osim nagrada, serija se može pohvaliti i visokim pozicijama na respektabilnim američkim televizijskim ljestvicama.

M*A*S*H je ubrzo stekao planetarnu popularnost te se već godinama prikazuje na televizijskim kanalima diljem svijeta, a od 24. srpnja možete ga pratiti na RTL Kockici, od ponedjeljka do petka u 20:55 sati!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari