Žive stotinama godina: Znanstvenici otkrili morskog psa starog 512 godina, veličine 5,5 metara!

Foto: @juniel85/Instagram

Trenutno proučavaju DNK iz stanične jezgre koji sadržava najveći dio životinjskih gena

Znanstvenici vjeruju da su možda otkrili najstariji živući kralježnjak na svijetu. Otkriven je morski pas za kojeg misle da je najstariji otkriveni kralježnjak, a mogao bi biti stariji čak od Shakespearea.

Ogromni morski pas s Grenlanda pronađen je u Sjevernom atlantskom oceanu, a znanstvenici su procijenili da ima 512 godina.

Grenlandski morski psi, koji inače rastu samo 1 centimetar godišnje, žive stotinama godina. Znanstvenici su iskoristili veličinu morskog psa te zaključili da je rođen 1505. godine.

Stručnjaci su koristili duljinu – vrtoglavih 5,5 metara – i datiranje radiokarbonskim ugljikom kako bi procijenili njegovu starost na između 272 i 512 godina, prema istraživanju u časopisu Science.

Bio je najstariji u grupi od 28 grenlandskih morskih pasa. Po tome, ovaj je morski pas bio živ tijekom velikih svjetskih događaja poput osnutka SAD-a, Napoleonskih ratova i potonuća Titanika.

Grenlandski morski psi uglavnom jedu ribu, ali nikad nisu viđeni u lovu. Iznenađujuće, otkriveno je da u trbuhu imaju ostatke jelena, pa čak i konja.

Njihovo meso je delikatesa na Islandu, ali meso može biti otrovno, ako se ne pripremi na odgovarajući način.

Trenutno proučavaju DNK iz stanične jezgre koji sadržava najveći dio životinjskih gena.

Geni “dugog života” mogli bi dati novo objašnjenje o tome zašto većina kralježnjaka ima tako ograničen životni vijek i što određuje očekivani životni vijek kod različitih vrsta, uključujući i ljude.

Profesorica Kim Praebel, koja vodi istraživanje, rekla je da su morski psi “živuće vremenske kapsule” koje bi mogle pomoći osvjetljavanju ljudskog utjecaja na oceane.

Mnogi su bili toliko stari da su prethodili industrijskoj revoluciji pa čak i uvođenju komercijalnog ribolova.

“Najduže živuća vrsta kralježnjaka na planeti formirala je nekoliko populacija u Atlantskom oceanu”, rekla je profesorica Praebel, koja je govorila na Sveučilištu u Exeteru na simpoziju koji je organiziralo Ribolovno društvo britanskih otočja, piše news.com.au.

E.Z.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari