Ne odlazite u krevet na vrijeme? Nedostaje vam sna? To možda ima dramatičan utjecaj na vaše zdravlje

Ne odlazite u krevet na vrijeme? Nedostaje vam sna? To možda ima dramatičan utjecaj na vaše zdravlje

Foto: Pexels

“Ova otkrića govore da su uravnoteženi obrasci spavanja nedovoljno mjeren faktor koji utječe na depresiju”

Već postoje brojna istraživanja koja potvrđuju da je odlazak na spavanje važan za održavanje zdravog života. Međutim, novo istraživanje uspjelo je pronaći poveznicu između loših obrazaca spavanja i depresije.

U istraživanju je mjerena količina spavanja i raspoloženje 2115 liječnika tijekom njihove prve godine staža, prenosi Science Alert.

UPRAVO SE ČITA

Utjecaj spavanja na pojavu depresije se nedovoljno istražuje

Otkriveno je da su liječnici s promjenjivim obrascima spavanja prijavljivali lošija raspoloženja i imali više simptoma depresije.

Promjenjivo vrijeme odlaska na spavanje i nedostatak sna općenito je povećalo osjećaja depresije kod ispitanika. Ova spoznaja sugerira da je usklađivanje našeg ritma spavanja izrazito važno za mentalno zdravlje.

“Ova otkrića govore da su uravnoteženi obrasci spavanja nedovoljno mjeren faktor koji utječe na depresiju”, kaže neuroznanstvenik Srijan Sen.

Liječnici uključeni u ovo istraživanje nisu reprezentativni za populaciju u cjelini, ali ova je grupa znanstvenicima pružila priliku da proučavaju velik broj ljudi, koji se nalaze u sličnoj životnoj situaciji, tijekom nekoliko mjeseci.

Podaci su prikupljeni upotrebom nosivih uređaja za praćenje spavanja, aplikacijama za pametne telefone i anketama.

Uredniji biološki ritam zaista utječe na raspoloženje 

Kao što biste očekivali, više spavanja, kasnije ustajanje i odlazak u krevet ranije, kao i uredniji način spavanja, poboljšalo je raspoloženje sudionika istraživanja.

Iako se svi možemo složiti da su bolje navike spavanja dobre za naše cjelokupno zdravlje, tim koji stoji iza nove studije želi provesti više istraživanja o tome kako različiti aspekti higijene spavanja – vrijeme spavanja, vrijeme buđenja, obrasci spavanja, ukupan san – utječu na dobrobit općenito, prenose Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari