Nikola Ivaniš pisao Vladi RH: ”Moramo obnoviti Imunološki zavod, to nas može jednom spasiti!”

Nikola Ivaniš pisao Vladi RH: ”Moramo obnoviti Imunološki zavod, to nas može jednom spasiti!”

Kandidat za gradonačelnika Grada Rijeke, jedan od osnivača Primorsko goranskog saveza i njegov počasni predsjednik, ugledni liječnik Nikola Ivaniš danas je održao konferenciju za novinare na temu „Imunološki zavod“

S nje je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu te gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću uputio i otvoreno pismo kojeg u cijelosti prenosimo.

“Poštovani,

UPRAVO SE ČITA

siguran sam da Vam je povijest Imunološkoga zavoda, koja počinje još 1893., pa se nastavlja preko važnih godina 1956. i 1961, do danas, dobro poznata. Imunološki zavod je najstariji proizvođač imunobioloških lijekova u ovome dijelu Europe, zahvaljujući kojima su iskorijenjeni rubeola i morbili, kao i parotitis. U njemu se proizvodio najbolji antitoksin za otrov europskih zmija, a proizvodio se i Interferon.

Krvni pripravci i derivati ljudske plazme, uz sve nabrojeno, SVRSTAVALI SU IMUNOLOŠKI ZAVOD  MEDJU SVJETSKI PRIZNATE PROIZVOĐAČE IMUNOBIOLOŠKIH LIJEKOVA.

Valja ovome dodati i činjenicu da je Jugoslavija imala čak dva imunološka zavoda što bjelodano svjedoči o važnosti te proizvodnje za društvo, opće zdravlje naroda i državu u cijelini.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno nama u Hrvatskoj da ne dozvolimo propast Imunološkog zavoda Zagreb. Tko je kriv, zašto se to desilo, čiji je to bio interes, ne znam, a mislim da to u ovome trenutku i nije najvažnije. Važno je da smo jednu godinu od početka korona epidemije ,koja nam je pokazala da naš zdravstveni sustav još uvijek ima snagu te da, prije svega, ima kadrove koji svaki posao mogu odraditi, ma kako bio zahtjevan. To je sigurno.

Smatram da nas je ova epidemija morala podsjetiti na Imunološki zavod, na činjenicu da smo država  u kojoj je propala proizvodnja imunobioloških lijekova i da hitno i odlučno treba poduzeti sve mjere kako bi se Imunološki zavod Zagreb pokrenuo, kako bi se pokrenula tehnološka modernizacija i, konačno i najvažnije, proizvodnja .

Tko zna kakve nas nedaće u budućnosti čekaju (epidemije, potresi…), pri čemu će vlastita proizvodnja imunobioloških lijekova, uz veliku i očuvanu tradiciju dobrovoljnog davanja krvi, biti od velikog značaja za očuvanje zdravlja građana i za smanjenje posljedica takvih nedaća.

Stoga javno apeliram na Vladu Republike Hrvatske da odlučno krene u sve potrebne radnje za obnovu rada Imunološkog zavoda Zagreb bez obzira na cijenu jer je riječ nemjerljivom nacionalnom i državnom interesu.

Uz Nikolu Ivaniša, na konferenciji za novinare govorio je i dr. Sandro Kresina, specijalist školske medicine zaposlen u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

On je izjavio da se nikada ne smije smetnuti s uma da su, zahvaljujući sustavnom cijepljenju djece upravo cjepivima Imunološkog zavoda, u Hrvatskoj morbili (ospice) i rubeola praktički eliminirani, a pobol od parotitisa (zaušnjaka) smanjen za čak 99 posto.

Naprimjer, cjepivom protiv morbila, što su ga izradili i usavršili
stručnjaci Imunološkog zavoda, procijepljen je golem broj djece u čak tridesetak zemalja svijeta i to bez prijavljenih štetnih učinaka ili mortaliteta.

Treba svakako navesti i proizvodnju Antitoksina za otrov protiv zmija, a što se ubraja u najbolje proizvode te vrste u svijetu, dodao je Kresina pa nastavio:

I, nažalost, jedna takva, svjetski priznata tvrtka, s odličnim,
visokosofisticiranim, svjetski priznatim farmakološkim proizvodima, nemarnošću države više praktički ne djeluje. To je nedopustivo! I zato se mi iz PGS-a zalažemo za opstanak i hitnu revitalizaciju Imunološkog zavoda, ali i drugih nacionalno značajnih tvrtki. Držaava i vlast moraju iznaći načina ta takve ustanove, tvrtke ilii nstitucije budu aktivne, da djeluju, da svojim proizvodima šire prosperitet i ugled države, da čuvaju zdravlje i sigurnost ljudi, ali i nude egzistenciju velikom broju stanovnika.”, napisao je Ivaniš u otvorenom pismu Vladi Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari