Njemački RKI Hrvatsku od danas vodi kao područje visokog rizika od covida; Od nedjelje poseban režim!

Njemački RKI Hrvatsku od danas vodi kao područje visokog rizika od covida; Od nedjelje poseban režim!

Josip Regović/PIXSELL

Kosovo izletjelo s liste najgorih, Hrvatska uletjela. Rigorozan režim neće se odnositi baš na sve koji iz naše zemlje putuju u Njemačku

Institut Robert Koch (RKI) od danas je na svoju listu područja visokog rizika zaraze koronavirusom, dodao Bugarsku, Kamerun, Hrvatsku, DR Kongo i Singapur. Istog dana s te liste skinuo je Honduras, Irak, Keniju i Kosovo.

Od zemalja s područja bivše Jugoslavije, na listi rizičnih područja nalaze se još Srbija (od 5. rujna), Slovenija (od 26. rujna), Sj. Makedonija od 22. kolovoza, Crna Gora (od 15. kolovoza), Bosna i Hercegovina (od 12. rujna).

UPRAVO SE ČITA

Ovakva promjena epidemiološkog statusa Hrvatske, u prvom redu, istog je trenutka popraćena u svim medijima s njemačkog govornog područja. U prvom redu, kako se ističe u vijestima, zato što je “Hrvatska popularna turistička destinacija” Nijemcima.

Osim toga, vijest je od značaja i zato što ovakva promjena statusa Hrvatske pri Institutu Robert Koch znači da će savezna vlada Njemačke, kako je ranije prenijela Hina, od nedjelje za povratak iz naše zemlje u Njemačku primjenjivati desetodnevnu karantenu, odnosno, tek nakon pet dana osoba koja je iz Hrvatske doputovala u Njemačku, moći će dokazivati svoj status eventualno negativnim testom na covid-19.

Ovakav režim se, međutim, neće odnositi na sve. Neki će putnici iz Hrvatske u Njemačku, iako uz nešto papirologije, moći i dalje relativno jednostavno putovati. Ne svi.

Trenutno je na listi područja visokog rizika obolijevanja od covida Instituta Robert Koch 70-ak zemalja.

Službeno, vlada Njemačke na Hrvatsku će poseban režim primjenjivati poseban režim od 24. listopada, odnosno od nedjelje. O kakvom je režimu riječ, pojedini su mediji detaljno objašnjavali.

Spiegel primjećuje da u Hrvatskoj “broj novozaraženih konstantno raste od ponedjeljka”. Usto navodi i da “povratnici u Njemačku” iz Hrvatske od nedjelje moraju “ispuniti digitalnu prijavnicu za ulazak u zemlju“. Dalje se navodi da povratnici ipak imaju određeni izbor.

Oni koji imaju dokaz da su relativno nedavno preboljeli covid i oni koji su potpuno cijepljeni, već prvog dana mogu okončati karantenu.

Negativan test kao dokaz Njemačka će uvažavati tek od petog dana karantene, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari