NOVOST NA RIVI BODULI Poluukopani spremnici za odvojeno prikupljeni vrijedni otpad

NOVOST NA RIVI BODULI Poluukopani spremnici za odvojeno prikupljeni vrijedni otpad

Foto. Ilustracija

Predmetni spremnici su dio mreže poluukopanih spremnika u urbanom centru grada Rijeke, a svrha im je povećanje efikasnosti usluge te očuvanje okoliša

Od četvrtka 13. srpnja 2017. godine Grad Rijeka i KD Čistoća su građanima omogućili uporabu nova 4 poluukopana spremnika na području MO Luka u Rijeci, preko puta adrese Riva Boduli 1.

Tri su spremnika zapremine 3,0 m³ namijenjena za odvojeno prikupljeni vrijedni otpad (staklo, papir, te zajednički za plastičnu, metalnu i tetra ambalažu), a jedan spremnik zapremine 5,0 m³ za preostali miješani komunalni otpad.

UPRAVO SE ČITA

Predmetni spremnici su dio mreže poluukopanih spremnika koji će sukcesivno biti postavljeni u gustom urbanom centru grada Rijeke, a svrha im je povećanje efikasnosti usluge te očuvanje okoliša, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Da podsjetimo, prva su istovjetna 4 polukopana spremnika postavljena tijekom 2016. godine na lokaciji Riva 1, preko puta autobusnog kolodvora na Žabici, a u razdoblju do kraja 2017. godine očekuje se postava još jednog kompleta poluukopanih spremnika na početku Zanonove ulice.

Spremnici su, kao i prethodni, ukopani do polovice svoje visine u tlo. Izrađeni su od polietilena visoke gustoće s ukrasnom zaštitom iznad tla. S unutarnje strane postavljena je nepropusna vreća koja se prazni po zapunjenju volumena. Spremnici su obilježeni već prepoznatljivim vizualnim identitetom – likovima Otpadnika – kao i svi ostali spremnici za otpad na području djelovanja KD Čistoća.

Prednost poluukopanih spremnika je u većem kapacitetu nego onih nadzemnih, što zahtijeva rjeđe pražnjenje, odnosno značajno manju potrošnju vremena, vozila, opreme i energenata.

Osim toga, podzemnim skladištenjem osigurana je i niža temperatura koja višestruko usporava fermentaciju i razvoj uzročnika neugodnih mirisa te je kvalitetnim sustavom zatvaranja ujedno poboljšana higijena prostora te onemogućen pristup štetočinama kao i pomicanje i prevrtanje posuda, što je čest problem za vrijeme vjetrovitih razdoblja u gradu Rijeci. Naravno, nije nevažno istaknuti da je potrebna manja površina vrijednog gradskog prostora, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Vrijednost ove investicije iznosi 173.550,08 kn s PDV-om, od čega spremnici iznose 74.541,33 kn s PDV-om, a ostatak su troškovi projektiranja i ugradnje. Izvođač građevinskih radova je Kvarner graditeljstvo d.o.o. Rijeka, a proizvođač spremnika Aplast d.o.o. iz Slovenije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari