A TU SU I PROBLEMI...

Video | Dimnjačarima nikad više posla! Zbog štednje, mnogi su se vratili grijanju uz peći

Osječki majstori upozoravaju zašto treba redovito provjeravati dimnjake, a za nas su otkrili i kada dimnjačara treba zvati svaki mjesec i poručuju: ‘Kontrola je jeftinija jer ljudski život nema cijenu’

Čišćenje dimnjaka zahtjevan je, prljav i ne baš lak posao, ali Denis Balažić ga ipak voli. On je majstor dimnjačar.

“Zato što je jako dinamičan, ima neku svoju čar, ono što su nekad rekli od davnina da dimnjačar nosi sreću”, govori nam Denis.

Više od sedam godina svakodnevno se penje po tavanima i krovovima. Vidio je i doživio svakakve situacije, a nijedan slučaj i poziv na intervenciju nije isti.

“Svaki dan vam je novi izazov”, otkriva nam.

Ovih hladnih dana izazova je toliko da dimnjačarev telefon stalno zvoni, čak i kad su ga snimale naše kamere: “E, kolega ne možemo sada, evo snima RTL… sekunda”, nasmijao se pred našim kamerama dok je odbijao jedan poziv.

Uz čišćenje dimnjaka, dimnjačari ljudima pojašnjavaju i da ono što je nekada bilo prihvatljivo danas više nije tehnički ispravno. Zato daju koji savjet.

“Da naprave kontrolu dimnjaka, pozovu dimnjačara, da se izvrši kontrola, čišćenje i ako postoje neki nedostatci na tom dimnjaku, da te nedostatke otklone”, govori predsjednik Grupacije dimnjačara Hrvatske gospodarske komore Dejan Lončarić.

Kontrola i čišćenje jednom na godinu nisu dovoljni za dimnjake s priključenim pećima na kruta goriva, upozoravaju. Treba ih pripremiti prije loženja te kontrolirati jednom na mjesec tijekom sezone kako bi se izbjegle situacije zbog kojih im sada zvone telefoni.

“To je jedan od najčešćih razloga problema na terenu, odnosno izbijanja požara, povrata dimnih plinova i drugih stvari”, kaže Lončarić.

Cijena pregleda dimnjaka je, kažu, beznačajna, u odnosu na posljedice koje može izazvati požar. “Sam pregled nije skup jer ljudski život nema cijenu”, podsjeća Balažić. Iskusni i savjesni građani toga su svjesni.

Tako i Janko Radaković iz Osijeka: “Stare dimnjake svi bi morali u buduće redovno čistiti i održavati.”

Siguran dimnjak znači miran san pa i topao i sretan dom. Ako tako gledate na stvari onda dimnjačari uistinu donose sreću bez obzira hvatate li se za dugme kad ih vidite ili ne, izvještava Bojan Uranjek za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari