Galerija | Otvoren 1. Riječki filmski forum: „S puno ljubavi prema filmu i nužnom distancom“

Ovog je petka u riječkom Art-kinu svečano otvoren prvi Riječki filmski forum – RIFF, nova filmska manifestacija u gradu Rijeci

Riječki filmski forum – RIFF će, pod okriljem pravca Doba Moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, do 2. rujna riječkim filmofilima ponuditi bogat izbor mahom premijernog svjetskog dokumentarnog i igranog filma.

Riječki filmski forum otvoren je u (s distancom) dupkom popunjenom Ljetnom Art-kinu uz regionalnu premijeru dokumentarnog filma Za Samu sirijske aktivistice i novinarke Waad al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa, u suradnji sa zagrebačkim ZagrebDoxom.

U pozdravnom govoru ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković istaknula je radost što je riječka publika nakon višemjesečne neizvjesnosti konačno dočekala novi filmski format kakvog Rijeka dosad nije imala.

Nakon višemjesečnih priprema, pa odgode, potom ponovnih priprema i brojnih neizvjesnosti, veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti sve prisutne, pa i u prilagođenom i manjem izdanju, no konačno sigurna da će publika – u sigurnim okolnostima – moći pogledati trinaest sjajnih filmova koje smo odabrali. A baš kao i Rijeka 2020 – luka različitosti – u sklopu koje se naš RIFF održava – filmski program donosi selekciju raznolikih filmova. U ovim posebnim vremenima, svakako valja naglasiti segment solidarnosti i otvorenosti jer se ovo naše forumsko izdanje odriče festivalske kompetitivnosti i otvara svoj prostor drugim filmskim manifestacijama u Hrvatskoj, koje su prošle ili još uvijek prolaze jednako težak put u produkciji ovogodišnjih izdanja“, naglasila je ravnateljica Art-kina referirajući se upravno na suradnju s festivalom ZagrebDox, uz želju da publika s puno ljubavi prema filmu i nužnom distancom, uživa u narednih šest forumskih dana u Art-kinu.

Želju da Riječki filmski forum postane vrijedno nasljeđe programa Europske prijestolnice kulture izrazila je i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

U svim ovim okolnostima, sa svim našim partnerima, mi smo iznimno sretni zbog svih programa koje uspijevamo provesti i koji se provode. Želim naglasiti da je Art-kino naš vjeran partner u mnogim programima Europske prijestolnice kulture te da kroz njih ulažu svu svoju inovativnost i energiju da bi širili ljubav prema filmu i prema filmskoj kulturi, uključujući publiku na jedan nov način, poručila je Kregar Šegota, a svoje je zadovoljstvo novim projektom Art-kina u ime Grada Rijeke podijelio i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

„Sreća prati hrabre pa se ja nadam da će ovaj Riječki filmski forum prerasti u tradiciju. Čestitam Art-kinu koje je postalo nezaobilazna točka filma u gradu Rijeci kroz sve ove godine. Rijeka i film vole se već godinama“, zaključio je Filipović i pozvao sve Riječane i Riječanke da uživaju u jedinstvenom filmskom programu.

SUBOTA NA RIFF-U

Program Riječkog filmskog foruma u subotu nastavlja jutarnji okrugli stol Mediji i društvena svijest, potaknut dokumentarnim filmovima Feels Good Man i Za Samu, prikazanima prvog dana foruma, koji fokus stavlja na pitanja o ulozi i karakteru medija općenito, ulozi medija u oblikovanju društvene svijesti, o stanju u hrvatskim medijima i ulozi državnih institucija u oblikovanju medijskog prostora te odnos medija prema kulturi. 

U okruglom stolu sudjeluju profesorica Odsjeka za medije i komunikaciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Zrinjka Peruško i filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović, dok će razgovor moderirati profesor s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci Boris Ružić. Okrugli stol održava se na bočnim stepenicama Art-kina (u slučaju lošeg vremena u atriju Art-kina) s početkom u 10 sati, a ulaz je slobodan.

Popodnevni program RIFF-a donosi premijere dokumentarno-igranog portugalskog filma Drago mi je, drugovi, s početkom u 17 sati, te iranski dokumentarac Pljačka, s početkom u 19 sati. 

Subotnji program u Ljetnom Art-kinu u 20:30 sati zaključuje riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije Tereza37, u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom, kojoj će uz redatelja prisustvovati scenaristica i glavna glumica Lana Barić, producentica Irena Marković, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, skladatelj Darko Marković i izvršni producent Ivan Perić.

Ulaznice za Riječki filmski forum dostupne su na blagajni Art-kina (koja se otvara svaki dan sat vremena prije početka prve projekcije) i na platformi ulaznice.hr.

Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja