U Osnovnoj školi Gornja Vežica otvoren regionalni informatički obrazovni centar

U Osnovnoj školi Gornja Vežica otvoren je Regionalni obrazovni centar koji će prvenstveno služiti za sustavnu edukaciju učitelja u informatici

Centar će služiti razvoju informatičkih kompetencija nastavnika i učenika, a u kabinetu opremljenom suvremenom informatičko-komunikacijskom tehnologijom organizirat će se edukacije prosvjetnih radnika iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije na temu informatičkog opismenjivanja i osposobljavanja za korištenje moderne digitalne tehnologije. Ovaj će prostor u svojoj redovnoj upotrebi služiti kao učionica za osnovnoškolce, ali i kao prostor za edukativna događanja u organizaciji lokalnih zajednica.

Realizacija centra zbila se u sklopu provedbe pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, čiji je nositelj Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), a uz riječki, danas su otvorena su još četiri ROC-a i to u Osijeku, Splitu, Varaždinu i Zagrebu.

Na prigodnom otvorenju uspostavljen je poziv videokonferencije iz pet gradova u kojima su centri smješteni, uz obraćanja predstavnika njihovih osnivača, jedinica lokalne i regionalne samouprave te CARNET-a.

U ime Grada Rijeke, okupljenima u svim centrima obratila se pročelnica gradskog Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj koja je pohvalila projekt e-Škole, kao i opremljenost i uređenje prostora.

„Ovako opremljen prostor potaknut će djecu, ali i nastavnike na učenje, kreativnost i inovativnost, te im olakšati stjecanje vještina potrebnih za snalaženje u društvu u kojem žive“, rekla je Sušanj te dodala kako Grad Rijeka u svojim osnovnim školama već petnaestak godina ulaže u informatičku pismenost najmlađih školaraca.

Nakon videokonferencije održan je kratki ogledni sat na kojem su predstavljene mogućnosti ove nove tehnološke infrastrukture.

Investicija opremanja ovih pet centara iznosi 3.6 milijuna kuna, a njihovo osnivanje provedeno je s ciljem dizanja pedagoškog standarda, pružanja mogućnosti za cjeloživotno učenje svih prosvjetnih radnika i osuvremenjivanja nastavnih metoda.

Opremljenost centra i projekt „e-Škole“

Svaki je centar opremljen infrastrukturom temeljenom na informatičko-komunikacijskoj tehnologiji i opremom koja prati obrazovne trendove i metode poučavanja. Uz žičnu i bežičnu mrežu, centri su opremljeni s 30 prijenosnih računala te 30 tablet uređaja s tipkovnicom, dva ekrana osjetljiva na dodir te sustavom za upravljanje nastavom. Svaki ROC opremljen je i multifunkcionalnim namještajem koji omogućava brzu izmjenu postava učionice, ovisno o načinu izvedbe edukacije.

Pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ najveći je projekt u području obrazovanja u Hrvatskoj. Pilot projekt, koji završava krajem tekuće školske godine, započeo je 2015. CARNET-ovom suradnjom s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. U tri školske godine, ovaj strukturni projekt zahvatio je 101 osnovnu i 50 srednjih škola u Hrvatskoj, a njegova ukupna financijska vrijednost iznosi 307 milijuna kuna, od čega je 85% financirano iz sredstava Europskih fondova.

Projekt je dio sveobuhvatnog programa “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” u razdoblju 2015. – 2022., a njegova druga faza, koja kreće iduće godine, za cilj ima opremanje svih osnovnih i srednjih škola adekvatnim digitalnom tehnologijom koja će ući u svakodnevnu upotrebu i dati dodatan motivacijski impuls djeci na rad, učenje i kreativnost.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari