Ovaj put narančasto – Mrkva

Ovaj put narančasto – Mrkva

Na policama je možete naći čitave godine, a narančastu boju daje joj karoten koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. Sadrži vitamine B skupine te dosta ugljikohidrata i vlakana.
Jača krv, čisti organizam, a naročito je dobra za reumatičare jer sok mrkve uklanja sastojke koji izazivaju reumu i giht. Od velike je koristi pri liječenju zloćudnih bolesti, a otklanja crijevne gliste. Ako vas muči želučana kiselina sodu bikarbonu zamijenite mrkvom, funkcionira, ja probala.Najljekovitija je sirova i to izribana. Preporučuje se djeci i starijim osobama jer vrača snagu i jača imunitet. U skandinavskim zemljama djeci za doručak daju zobene pahuljice u mlijeku s mrkvom i medom jer djeci daje snagu, okrepljuje mozak i jača vid. Pa sjetite se Zekoslava mrkve, kada mu je trebala snaga i ideja zagrizao bi mrkvu.
Kupujte zdrave, tvrde plodove što crvenije to boje, a držite ih dalje od krumpira i jabuka jer će tako duže trajati.
Koristi se u slanim i slatkim jelima, te u pripremi sokova i sirupa.

tržnica2

Talijani imaju nešto što se zove „Pinzimonio“ (Pincimonio), a zaslužuje pažnju jer je to sirovo povrće koje se gricka između obroka ili uz koktele. Od povrća se koristi ono koje se može rezati na štapiće, a to je uglavnom mrkva, krastavac, paprika i stabljika celera. Svježe, hrskavo i dijetalno, ako ne namačete u neku od pjenica ili umaka. Jednostavan i zdravi snack.
Osim što je neizostavna u juhama i maneštrama ostali načini pripreme mrkve su dosta velika nepoznanica, a tako je dobra kao prilog glazirana i moram priznati da se svaki put ugodno iznenadim kako mi prija slatko slana kombinacija.
Glazirana mrkva – ovo morate probati
Postupak kojim se mrkva termički obrađuje u svom soku kako bi se šećeri u njoj karamelizirali.
Manje mrkvice ogulite pazeći da su podjednake veličine, a ako nisu onda ih rasijecite.
Rastopite žlicu putra, stavite oprane mrkvice i obavezno poklopite. Neka se dinstaju u svom soku na laganoj vatri. Kada dobiju zlatnu koricu umočite vilicu u tekući med i prošarajte mrkvu onako kako biste prošarali neki desert. Prodrmajte tavicu da se mrkva obloži medom sa svih strana. Ja učinim još nešto što mrkvu učini tako dobrom. Jednostavno tavu maknem s vatre, ulijem balzamičnog octa i još malo dinstam da mrkvica poprimi tamniji ton . Slatko-kiselkasta nota narančastog ploda koji mora ostati al dente je savršen prilog mesu, ribi i salatama. Masnoću s balzamičkim octom koja je ostala od glazirane mrkve iskoristite za povrće ili salate.
Salata od mrkve
Mrkvu izribajte na najfiniji ribež pa dodajte malo limunovog soka i maslinovog ili orahovog ulja.
Umjesto limuna i ulja možete ribanu mrkvu pomiješati s kiselim vrhnjem i malo hrena.

UPRAVO SE ČITA

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari