Pet članova Vladinog savjeta ogradilo se od Lauca: ‘Proglasio je pandemiju završenom, tvrdi da se bolje zaraziti, cijepljenje povezuje sa smrtnošću’

Pet članova Vladinog savjeta ogradilo se od Lauca: ‘Proglasio je pandemiju završenom, tvrdi da se bolje zaraziti, cijepljenje povezuje sa smrtnošću’

Pixsell

Za petorku nije problem samo jedna Laucova izjava. Cijeli je niz neslaganja

Pet članova Vladina Znanstvenog savjeta Andreja Ambriović-Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan objavili su zajedničku izjavu komo se ograđuju od stavova Gordana Lauca, koji je također član Vladina Znanstvenog savjeta.

Izjavu prenosimo u cijelosti: 

UPRAVO SE ČITA

„U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se “bolje” zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.

Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske.”

Situaciju s Laucom jučer je komentirao i ministar Vili Beroš koji je također kritizirao Laucove istupe oko cijepljenja rekavši da se s njim ne slaže, ali je isto tako kazao da znanstvenik ima pravo na svoje stajalište.

“Loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi pokazalo da smo negdje pogriješili. Ali, to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i molim sve koji participiraju u Znanstvenom savjetu da budu svjesni da iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama moguće rade štetu”, izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade.

Povezani video RTL vijesti:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari