Pogledajte kako će Grad Rijeka obilježiti ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti

Pogledajte kako će Grad Rijeka obilježiti ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti. Manifestacija će se održavati 16. do 22. rujna 2021. godine te će se brojnim aktivnostima promovirati održiva urbana mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kultura življenja u urbanim sredinama.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna, a Grad Rijeka uključen je u ovu manifestaciju od samog početka 2002. godine.

Tri organizacije – Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance –  imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji Europskog tjedna mobilnosti, manifestaciji koja predstavlja platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva: podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima, promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem, uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima, naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika, pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera, sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

UPRAVO SE ČITA

Građani su, od početka održavanja Europskog tjedna mobilnosti, u ovoj inicijativi prepoznali idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja po gradu i odlučili učiniti veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unaprjeđenju svoga zdravlja ostavljanjem automobila kod kuće.

Brojne aktivnosti za građane u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ dok slogan glasi „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“.

U Rijeci će se tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, održavati stručna predavanja, prezentacije sigurne vožnje e-romobila te sportsko-edukativne aktivnosti u sklopu  kampanje „Rijeka u kretanju“ koju provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke s partnerima.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROSPKOG TJEDNA MOBILNOSTI 2021. GODINE U RIJECI

Četvrtak,  16. rujna

 • 10.00 – 13.00 sati, Stručna predavanja i prezentacije u Gradskoj vijećnici
 • 10.00 – 11.00 sati, prezentacija rezultata izrade izvedbenog projekta označavanja biciklističke trase od Preluka do centra grada, predavačica Azra Benčan, mag.ing.aedif. u ime tvrtke Rijeka promet.
 • 11.00 – 12.00 sati,predavanje o riječkim iskustvima vezanim za iznajmljivanje električnih romobila održat će Ivan Begović, Operations Manager | Rentals Croatia & Italy, ispred tvrtke Bolt.
 • 12.00  – 13.00 sati,

Subota, 18. rujna

 • 10.00 sati, „Rijeka u kretanju“ na plaži Kostanj i u parku Mlaka
   „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“, plaža za osobe s invaliditetom Kostanj
  Riječ je o manifestaciji u sklopu koje će biti organizirane vježbe disanja, razgibavanja, hodanja, plivanje i vaterpola. Manifestacija je namijenjena prvenstveno osobama s invaliditetom, no mogu se pridružiti svi zainteresirani građani. Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“. Organizatori su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.„U zdravom tijelu zdrav zub“, parku Mlaka
  Manifestacija je namijenjena osobama s invaliditetom a uključuje hodanje, tjelovježbu te edukaciju o oralnom zdravlju. Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i projekta „Živjeti zdravo“, a  povodom Europskog tjedna mobilnosti te Europskog dana oralnog zdravlja. Organizatori su Nastavni zavod za javno zdravstvo primorsko-goranske županije, Grad Rijeka i udruga DIP – Društvo za istraživanje i potporu.

Ponedjeljak, 20. rujna

10.00 – 14.00 sati,  Prezentacija sigurne vožnje električnih romobila na Korzu – „First Ride Academy“.
„First Ride Academy“ organizira kompanija Lime, a program je namijenjen građanima svih dobnih skupina koji žele naučiti kako sigurno voziti e-romobil. Na poligonu na Korzu ( ispred gradske ure ) polaznici će se moći informirati o ispravnom i sigurnom načinu korištenja e- romobila te se okušati u vožnji na poligonu u sigurnim i kontroliranim uvjetima.

Utorak, 21.rujna

10.00 sati, nastavak sadnje drveća na lokaciji nove ceste od čvora Hosti prema Viškovu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari