Policija u Rijeci i okolici pojačano nadzirala mlade; Kod njih 25 pronađena droga, bilo je i alkohola a neki su vrijeđali i narušavali javni red i mir

Policija u Rijeci i okolici pojačano nadzirala mlade; Kod njih 25 pronađena droga, bilo je i alkohola a neki su vrijeđali i narušavali javni red i mir

Foto: Riportal

Iz Policijske uprave primorsko-goranske pozivaju roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te dojave eventualna saznanja o nedozvoljenim radnjama koje štete ili ih čine maloljetne osobe (npr. ispisivanje grafita, narušavanje javnog reda i mira i sl.) pozivom na 192 ili putem aplikacije „E-policija“ 

U protekla dva mjeseca policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske su provodili pojačane preventivno – represivne aktivnosti u cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji dovode do neželjenih ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.

“Tijekom navedenog razdoblja, a osobito u dane vikende, na području Primorsko-goranske županije u noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, zatečeno je 14 osoba mlađih od 16 godina, od kojih  devet (9) dječaka i  pet (5) djevojčica. Sukladno odredbama Obiteljskog zakona policija je o tome izvijestila njihove roditelje i nadležne Centre za socijalnu skrb.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

UPRAVO SE ČITA

VIDEO DANA:

Osim toga, u počinjenju prekršaja iz domene Zakona o suzbijanju zlouporaba droga na području Bakra, Crikvenice, Lovrana i Viškova kod ukupno 16 mlađih osoba pronašli opojnu drogu.

Kod jedne (1) maloljetnice i  tri (3) maloljetnika pronašli su drogu „marihuana“, a kod jednog od njih i drogu „speed“. Također je kod jedne (1) mlađe punoljetnice i deset (10) mlađih punoljetnika pronađena droga „marihuana“, a kod jednog (1) mlađeg punoljetnika opojna droga „speed“.

“Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, navedeni prekršitelji su privedeni i prekršajno sankcionirani po završetku kriminalističkih istraživanja. Uz spomenute, dvije mlađe osobe starosti do 18 godina su prekršajno sankcionirane jer su zatečene s marihuanom, kao i sedam osoba starosti između 18 i 21 godinu koje su uhvaćene s drogama marihuanom, hašišom  i amfetaminima.”, poručuju iz policije.

U konzumaciji alkoholnih pića na javnim mjestima, najvećim djelom na području Rijeke, zatečeno je 40 mladih osoba u konzumaciji alkoholnih pića na javnom mjestu.

Od tog broja je jedan (1) maloljetnik, sedam (7) mlađih punoljetnica te trideset i dva (32) mlađa punoljetnika nad kojim je izvršeno ispitivanje alkoholiziranosti te su im izdane mjere pisanog upozorenja zbog počinjenog prekršaja iz čl. 20 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Temeljem navedenog Zakona još je šest maloljetnih osoba i mlađih punoljetnika kažnjeno poradi počinjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira, vrijeđanje moralnih osjećaja građana i slično.

Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija je tijekom dva mjeseca u prekršaju zatekla sedam mladih vozača, starosti do 24 godine života, koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola.

Pored toga, od 493 kontrolirana mlada vozača, kod njih 43 su utvrđeni počinjeni prekršaji, i to među ostalima 30 ih je upravljalo vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, zatim ih je 25 upravljalo neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilima, njih pet je upravljalo u vrijeme zabrane upravljanja vozilom, a jedan vozač je zatečen u vožnji pod utjecajem droge dok je jedan motociklist upravljao vozilom bez zaštitne kacige.

“Policija će i u sljedećim mjesecima provoditi ovakve ciljane preventivno-represivne aktivnosti u cilju zaštite maloljetnih osoba te smanjenja kažnjivih radnji koje oni čine ili se čine na njihovu štetu. Pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o usluživanju i prodaji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje štete  ili ih čine maloljetne osobe (npr. ispisivanje grafita, narušavanje javnog reda i mira i sl.),  prijave policiji pozivom na 192, elektroničkom poštom na e-mail adresu primorsko-goranska@policija.hr ili putem aplikacije „E-policija“ .”, pozivaju iz PU primorsko-goranske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari