Povodom 75. godina postojanja Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca pripremila predstavu za djecu i dokumentarni film

Povodom 75. godina postojanja Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca pripremila predstavu za djecu i dokumentarni film

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u petak, 26. studenog 2021., obilježava 75. godišnjicu svoga postojanja.

Na isti datum kada je 1946. godine izvedena prva predstava tada novoosnovanog ansambla Talijanske drame „Il burbero benefico / Ćudljivi dobrotvor“ Carla Goldonija, bit će upriličena dva programa kojima će se obilježiti jubilej jedinog stalnog profesionalnog talijanskog ansambla koji djeluje izvan granica Italije.

S početkom u 18 sati bit će premijerno izvedena predstava za djecu „Eclissi“ / „Pomrčina“ autora i redatelja Nenada Pavlovića. Budući je riječ o neverbalnoj predstavi za najmlađe, moći će ju pratiti sva djeca.

UPRAVO SE ČITA

Predstave i programi za djecu oduvijek su jedan od glavnih ciljeva Talijanske drame.
Ovoga puta publika će moći doživjeti priču o dva lika koji su od samog nastanka osuđeni na udaljenost. Dva klauna, koja utjelovljuju Sunce i Mjesec, traže način da se napokon susretnu.

VIDEO DANA:

Klaunski model igre dopušta neposrednu komunikaciju s publikom, dok cirkuski i lutkarski elementi omogućuju postojanje luckaste magije. Ipak, prava magija se dogodi tek na kraju: njihov prvi kontakt – nama pomrčina – njima označava blistavi trenutak spoznaje da nisu sami.

Ulogu Sunca tumači Serena Ferraiuolo, a Mjeseca Andrea Tich. Dramaturginja je Nina
Pavlović, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivan Botički, glazbu Petar Eldan, a svjetlo Nenad Pavlović. Suradnik za mađioničarske trikove je Domagoj Ivanković.

Središnji dio svečanosti počinje u 20 sati kada će biti prikazan dokumentarni film snimljen upravo za ovu obljetničku prigodu,  uz financijski doprinos Talijanske unije, „Voci – passato, presente e futuro del Dramma Italiano / prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame” autora Chiare Boscaro, Marca Di Stefana i Antonija Simonea Giansantija. U filmu se koriste zanimljivi arhivski materijali i izmjenjuju se s intervjuima sa svim živućim članicama i članovima Talijanske drame. Film vodi kroz najvažnije događaje i trenutke Talijanske drame kroz riječi i slike onih koji su tu povijest doživjeli i stvarali. Film je rađen za one koji već dobro poznaju Talijansku dramu, ali i one koji će se prvi put upoznati s talijanskom manjinom u Hrvatskoj i Sloveniji kroz jednu od najvažnijih kulturnih institucija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari