Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ i Županijski tim za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, na sjednici održanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ukazalo je da je ovaj problem prisutan u našem društvu te poziva na pojačani senzibilitet prema pojavama svih oblika nasilja.

U svom priopćenju ističu da se i ove godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u posebnim uvjetima. Covid-19 utjecao je na sve društvene aktivnosti, a nejednakost, nepravda, neznanje svakodnevno su prisutni u javnom i medijskom prostoru.

Rodno uvjetovano nasilje svakodnevno je vidljivo na različite načine. Nasilje čine ljudi uz koje i s kojima živimo. Prisutno je u svim okruženjima, u obitelji i domu, na radnom mjestu i javnom prostoru.

UPRAVO SE ČITA

VIDEO DANA:

Deklaracija Ujedinjenih naroda o uklanjanju nasilja nad ženama jasno propisuje da žene imaju pravo na život, jednakost, slobodu i sigurnost, pravo na jednaku zaštitu pred zakonom, na pošteđenost i zaštitu od svih oblika diskriminacije, pravo na najviše moguće standarde fizičkog i mentalnog zdravlja, pravo na pravedne i povoljne uvjete rada, te pravo da ne budu izložene mobbingu, mučenju ili drugim okrutnim, nehumanim i ponižavajućim postupcima i kaznama.

Napadaju se žene svih društvenih slojeva, svih nivoa obrazovanja, bogate i siromašne. Dovoljno je što su žene. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena, a često puta nema prijava jer se žene boje, a okolina se ne želi „petljati“. Žene u strahu ne prijavljuju počinitelje.

Situacija sa Covidom-19 dodatno pogoršava situaciju, a što se doista događa saznat ćemo tek kada ova kriza prođe, za mnoge žene i djecu prekasno.

Izuzetno je važna društvena osude nasilja i potreba učinkovitog sustavnog djelovanja svih institucija nadležnih za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja kao i rad na prevenciji i osvješćivanju suradnje, tolerancije i ravnopravnosti kao jedinog mogućeg načina napretka društva u zaštiti ljudskih prava.

Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane, prepoznajmo i pomozimo žrtvama nasilja!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari