Prijatelji životinja: ”Na Veterini su psima lomili kosti, nitko za to nije odgovarao”

Prijatelji životinja: ”Na Veterini su psima lomili kosti, nitko za to nije odgovarao”

Foto: Prijatelji zivotinja

Prijatelji životinja podsjetili su kako su na današnji dan 2005. oslobođeni i udomljeni polomljeni psi iz afere Bigl na Veterinarskom fakultetu te upozorili na izvještaj Europske komisije koji kaže da se više od 10.5 milijuna životinja koristi u pokusima, a u Hrvatskoj 26 tisuća. 

Udruga Prijatelji životinja u priopćenju je istaknula kako je, nažalost, u porastu broj pasa koje se koristi u pokusima, što potvrđuje i najnoviji izvještaj Europske komisije sa statističkim podacima o broju, vrsti i svrsi upotrebe životinja u istraživanjima u 2018. u državama članicama EU i u Norveškoj.

Tako je, upozorili su, ukupan broj životinja korištenih u pokusima u europskim laboratorijima veći od 10.5 milijuna, od čega je 2018. u Hrvatskoj korišteno gotovo 26 tisuća životinja.

UPRAVO SE ČITA

“U usporedbi s podacima iz 2015., zabrinjava povećanje korištenja pasa i primata u EU”, upozorili su Prijatelji životinja.

“Do danas bez kaznene odgovornosti za traumatizirane biglove”

Podsjetili su da su na današnji dan 2005. udomitelje dočekala 32 prestrašena i traumatizirana bigla na kojima su se na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu nelegalno obavljali pokusi lomljenja kostiju.

“Dio njih bio je polomljen, jedan bez oka, jedan bez anusa, s različitim neliječenim tegobama, a njihovi udomitelji morali su ih učiti hodati po travi i da se ne boje ljudi u bijelim kutama. Unatoč tim stravičnim činjenicama i podnesenim prijavama, nitko odgovoran za nabavu i provođenje pokusa do danas nije kazneno odgovarao”, upozorili su Prijatelji životinja.

VIDEO DANA:

Vjeruju da je ipak, zahvaljujući i tom strašnom primjeru bešćutnosti u korištenju životinja, došlo do pomaka jer se u prošlotjednom izvještaju Europske komisije navodi da Hrvatska 2016., 2017. i 2018. nije koristila pse za pokuse.

Ali, upozorili su Prijatelji životinja, Hrvatska je, nažalost, i dalje koristila golem broj najviše miševa, pa štakora, a potom, prema brojnosti, korišteni su i domaća perad, kunići, zebrice, ovce, svinje, konji, magarci i njihovi križanci te zamorci.

“Više od 1200 životinja nikada se nije oporavilo od pokusa”

Također, podaci potvrđuju i porast broja domaćih ptica i svinja koji se koriste u pokusima, a porastao je i broj životinja koji se koriste u pokusima tzv. srednjeg intenziteta boli, u kojima je patilo više od 16.000 životinja, više od 700 njih korišteno je za pokuse jakog intenziteta boli, a više od 1200 životinja nikada se nije oporavilo. Čak 46 posto životinja korišteno je u osnovnim istraživanjima koja ne podliježu nikakvoj zakonskoj obvezi, a gotovo polovica životinja podvrgnuta je postupcima s dvije najviše razine boli, umjerenom i jakom.

Prijatelji životinja istaknuli su da je Europska komisija, kako bi krenula prema konačnom cilju potpune zamjene životinja i kao odgovor na zahtjeve za što većom transparentnošću, pokrenula prvu statističku bazu podataka ALURES, koja nudi besplatan pristup za dobivanje više informacija o korištenju životinja za pokuse u EU. Podatke prikupljaju države članice i dostavljaju svake godine Europskoj komisiji.

“Smatramo da je takva razmjena podataka važan korak prema realnom uvidu koliki se broj životinja i u koje svrhe koristi i ubija u europskim laboratorijima, što je više od 150 godina bilo potpuno skriveno od javnosti. Hrvatska treba slijediti primjer Italije i potpuno zabraniti podvrgavanje životinja novim pokusima koji su klasificirani kao jaka razina boli za životinje”, poručili su Prijatelji životinja (HINA).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari