Psihijatar o ‘sindromu zaboravljenog djeteta’: ”Može se svakome dogoditi. Nitko to ne smije osuđivati”

Psihijatar o ‘sindromu zaboravljenog djeteta’: ”Može se svakome dogoditi. Nitko to ne smije osuđivati”

Photo:Dusko Jaramaz/PIXSELLL

Psihijatar Vladimir Grošić objašnjava kako dolazi do tragedija poput ove u Kninu, u kojoj je dječačić preminuo u autu

Hrvatsku je potresla vijest o smrti dječačića u Kninu kojeg je tata zaboravio u vrućem automobilu. Otac petogodišnjaka danas je ispitan, a Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku nije predložilo istražni zatvor. Kako su objasnili, “ocijenjeno je kako za to nema zakonskih uvjeta”, piše Telegram.

Kako su mediji ranije rekonstruirali, 34-godišnjak je jučer ujutro sina vodio u vrtić. Na putu do vrtića dobio je poziv na mobitel da se hitno javi u vojarnu. Parkirao je i otišao, a dječak je, vjeruje se, zaspao na svome sjedalu.

UPRAVO SE ČITA

Otac je automobil ostavio preko puta vojarne na parkiralištu. Zaokupljen obvezama na poslu, pišu, zaboravio je na dijete. Sve dok ga oko 15 sati nije nazvala supruga i pitala gdje im je sin, jer ga u vrtiću nije bilo. Tek tada je shvatio, otrčao u vozilo i našao sina kojem više nije bilo spasa.

Ne možete tvrditi da vam se ne može dogoditi

Kako je danas za Novu TV objasnio psihijatar Vladimir Grošić, i u ovom slučaju se najvjerojatnije radi o ‘sindromu zaboravljenog djeteta’. Naime, svake godine veliki broj djece diljem svijeta strada zbog toga što su bila ostavljena ili zaboravljena u automobilu u kojem, za vrućih dana, temperature rastu ekstremno brzo.

“Taj sindrom se u struci smatra tragičnim događajem kada roditelji zaborave dijete na neko vrijeme u automobilu, s teškim posljedicama po zdravlje djeteta, a u najgorem slučaju i sa smrću. To se može svakome dogoditi. Nitko to ne smije osuđivati i reći meni se to nikada neće dogoditi, nego napravit ću sve da mi se to nikada ne dogodi“, objasnio je dr. Grošić za Novu.

Uzročnici su vanjski utjecaji poput stresa, manjka sna…

Napominje da se tu “ne radi o zanemarivanju djeteta ili pomanjkanju roditeljske ljubavi, već o poremećaju memorije”.
“Uzročnici su vanjski utjecaji poput stresa, manjka sna, promjene rutine, ali i alkohola, droga, lijekova. Sve to može utjecati na krajnji ishod. U literaturi se vidi kako je od devedesetih prema danas bilo čak šesto takvih slučajeva koji su završili smrtnim ishodom”, kaže Grošić.

I sam priznaje da mu se dogodilo da je zaboravio dijete, srećom ne u autu, nego u vrtiću. “To se svima događa. U jednoj svakodnevici – automatizmom povratka s posla kući – dijete mi je ostalo u vrtiću. Srećom, bio je sretan ishod“, kazao je.
Novinarka ga je na kraju pitala kako nastaviti život nakon ovakve tragedije:

“To je jako teško. Mi smo skloni osuđivati, govoriti ružne riječi. Dovoljna je već osuda samoga sebe, roditelja koji je to doživio. Treba potražiti stručnu pomoć i zajednica treba pripomoći da se život nastavi dalje i da sve ima smisla, pogotovo ako je riječ o drugom djetetu u obitelji ili braku“, kaže psihijatar za Novu TV.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari