Riječka Akcija za 5 za ovogodišnju temu ima očuvanje mentalnog zdravlja mladih

Riječka Akcija za 5 za ovogodišnju temu ima očuvanje mentalnog zdravlja mladih

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Projekt „Akcija za 5!“ ove godine za temu ima mentalno zdravlje mladih, a riječ je o projektu kojeg uz potporu Grada Rijeke već 16 godina provodi Udruga Delta

„Akcija za 5!“ okuplja učenike srednjih škola koji u sklopu projekta simulira rad Gradskog vijeća, što uključuje pripremu projekata, debatu o istima i na kraju biranje najboljeg projektnog rješenja na zadanu temu, a glavni je cilj omogućiti mladima razvijanje sposobnosti potrebnih za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

UPRAVO SE ČITA

U provedbi projekta ove godine sudjeluje 35 učenika srednjih škola koji će zajedno s koordinatorima volonterima pisati projekte koje će potom prezentirati, a onaj koji bude ocjenjen najuspješnijim do kraja godine će u suradnji s Gradom Rijeka biti i realiziran.

Pogledajte VIDEO Kanala RI:

 

Zbog uvjeta koji su trenutno na snazi zbog pandemije COVID-19, predstavljanje projekta će se u ponedjeljak, 15. studenog od 14 do 16 sati odvijati online na Zoom platformi, a svi zainteresirani prezentaciju projekata moći će pratiti putem Facebook i web stranice Udruge Delta.

Učenici će u sklopu projekta promišljati o važnostima i metodama mentalnog zdravlja mladih te pronalaziti načine za poboljšanje mentalnog zdravlja svojih vršnjaka.

Prema riječima izvršne direktorice Udruge Delta, Maše Cek ove su se godine odlučili za ovu temu budući da su istraživanja pokazala kako je pandemija virusa COVID-19 ostavila posljedice za mentalno zdravlje ljudi općenito, a posebno na mlade ljude.

„Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od ove godine, 13% mladih diljem svijeta boluje od nekog dijagnosticiranog oblika mentalnog poremećaja. Najveći broj njih bori se s depresijom i anksioznim poremećajima, a valja imati na umu kako je samoubojstvo peti uzrok smrtnosti adolescenata u dobi od 10 do 19 godina. Najranjivije skupine su mladi u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, mladi pripadnici LGBT zajednice, mladi Romi i migranti kao i sve ostale marginalizirane skupine društva.

Nažalost, i Hrvatska prati ove trendove.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba koji su predstavljeni ranije ove godine, čak 52% maturanata izjavilo je da su pandemijski uvjeti života negativno utjecali na njihovo mentalno zdravlje.

Što se tiče Rijeke, prema rezultatima istraživanja putem online upitnika koje je proveo Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i u kojem je sudjelovalo 300 mladih ispitanika, mladi Riječani imaju nešto bolje rezultate po pitanju vlastite ocjene mentalnog zdravlja i od hrvatskog i od europskog prosjeka.

Manje od 1% ispitanika nezadovoljno je svojim životom, oko 7% njih se izjasnilo kao depresivno, 5% smatra da pati od anksioznosti, dok ih je 12% pod stresom i ne osjećaju se pretjerano optimistično“, objasnila je Maša Cek i dodala kako tema mentalnog zdravlja mladih mora biti važna društvena tema, jer, mentalno zdravlje mladih danas utječe na njihovo mentalno zdravlje u budućnosti.

Grad Rijeka provedbu ovog projekta sufinancira već 16 godina i svake godine najbolje ocjenjen projekt i realizira.

„Projekt „Akcija za 5!“ koristan je jer mladima omogućuje stjecanje određenih vještina poput pisanja projektnih prijedloga, ali ih upoznaje s cijelim procesom kako od ideje doći do projekta i na kraju same njegove provedbe. Također, u suradnji s lokalnom samoupravom dobivaju i priliku učiniti nešto konkretno i korisno za svoju zajednicu“, istaknula je savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranima iz EU Grada Rijeke, Maja Tatalović.

Tijekom 15 godina provedbe ovog projekta u njemu je sudjelovalo gotovo 1000 učenika srednjih škola te oko 115 volontera koordinatora.

Prema riječima stručne suradnice Udruge Delta, Sare Sušanj, svake se godine u sklopu projekta osmisle i dva priručnika. „Jedan je namijenjen učenicima i pomaže im da prođu kroz sve faze i teme koja se obrađuje kao i da nauče više o projektnoj logici, dok je drugi priručnik namijenjen koordinatorima i glavni mu je cilj dodatno ih osnažiti za rad s mladima“, zaključila je Sušanj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari