SUSRET S NOVINARIMA

OPATIJA Gradonačelnik Kirigin nabrojao što je sve ostvareno nakon dvije godine mandata. Izlaganje je trajalo dugo….!

Na današnjem susretu s novinarima gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić osvrnuli su se na dvije godine svoga mandata.

– Dvije godine mandata su iza nas pa bi se moglo ustvrditi da smo stigli „na pola puta“. Ako pogledamo unazad 24 mjeseca, vidljivo je da smo ostvarili mnogo programa i planiranih projekata. Kada sam građanima predstavio svoju viziju Opatije, najavio sam povećanje transparentnosti rada gradske uprave, izgradnju sportske infrastrukture, kvalitetniju parkirnu politiku, ulaganja u opatijsko zaleđe i razvoj svih gradskih naselja, kvalitetniji socijalni program, uređeni Dom zdravlja, izgradnju parkirnih garaža, održivi turistički razvoj, povoljnije gradske stanove za najam te kvalitetnije upravljanje prostorom.

Veći dio tih najava postao je stvarnost

Ponosan sam što smo uveli potpunu transparentnost gradskih financija, što građani sada mogu pratiti kako se troši njihov novac. Novi koncept povlaštenog parkiranja omogućio je Opatijcima najbolje uvjete u Hrvatskoj, a nova Odluka o socijalnoj skrbi je proširila i pravednije raspodijelila gradske socijalne mjere, čime su između ostalog povećane božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike, naglasio je gradonačelnik Kirigin.

Novom Odlukom o socijalnoj skrbi Grad Opatija je postala jedinica lokalne samouprave s najvišim cenzusima za ostvarivanje prava iz socijalnog programa u regiji.

Prava iz socijalnog programa dostupnija su većem broju korisnika podizanjem postojećih cenzusa i uvođenjem novih uvjeta za ostvarivanje prava. Razlog povećanja cenzusa je opće povećanje životnih troškova. Sva dosadašnja prava su zadržana, a uvedeno je i pravo na pomoć za blagdane osobama s invaliditetom koje ostvaruju pravo na osobne invalidnine. Pravo na pomoć umirovljenicima za Uskrs i Božić sada ostvaruju svi umirovljenici s mirovinom (i prihodom) do 4.294 kune/570 EUR (do sada je granica bila 4.000 kuna/530 EUR). Posebna prava za različite kategorije stanovništva odnose se na djecu, mlade, obitelj, djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, umirovljenike te na korisnike zajamčene minimalne naknade. Neka od dvadeset prava iz socijalnog programa Grada Opatije nisu ni vezana na imovinski cenzus poput besplatnog vrtića za drugo dijete i sufinanciranja nabavke obrazovnog materijala za osnovce i srednjoškolce.

Posebna pozornost na jednolik razvoj zaleđa

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić je istaknula kako Grad s posebnom pozornošću brine i o jednolikom razvoju zaleđa.

Pored uređenja Doma Veprinac i njegova okoliša, privremenog smještaja vrtićara u Domu Veprinac, kako bi se izašlo ususret roditeljima, Gradu su odobrena i europska sredstava za uređenje prostora i smještaj dviju jasličkih grupa u Domu Poljane. Izgradnjom nove Boćarije Poljane, Poljanci će ove godine napokon dobiti novi centar društvenog života. Riječ je o investiciji  vrijednoj gotovo 920.000 eura.

– Grad Opatija je prošle godine prvi puta uveo Program potpora poljoprivredi. Potpore su namijenjene za početak obavljanja djelatnosti OPG-a, za razvoj poljoprivredne proizvodnje, sufinanciranje troškova potrošnje vode, za prihranu pčelinjih zajednica i nabavu ambalaže za pčelinje proizvode, za edukaciju i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu, potporu za kupnju prodajne ambalaže za voće, povrće, cvijeće i ostale poljoprivredne prerađevine, za analizu poljoprivrednog zemljišta, ekološku proizvodnju, nabavu višegodišnjih sadnica, nabavu gnojiva, deklarirane zemlje i sredstava za zaštitu biljaka. Vjerujemo da ćemo i na ovaj način dodatno doprinjeti razvoju našeg opatijskog zaleđa, kazala je Đukić.

Planovi za (skoru) budućnost

– U suradnji s Primorsko-goranskom županijom uskoro kreće obnova Doma zdravlja pa će Opatijci konačno dobiti medicinski standard kakav zaslužuju. Do kraja godine planiramo krenuti s radovima na novoj javnoj garaži, izrađujemo projektnu dokumentaciju za gradski bazen, a tijekom naredne dvije godine planiramo započeti s uređenjem nogometnog stadiona. Pokrećemo projekt izgradnje stanova za najam kako bi Opatijci mogli po prihvatljivim uvjetima u vlastitom gradu osigurati svoj „krov nad glavom“. U svakom slučaju, jednakim tempom nastavljamo dalje, poručio je gradonačelnik Kirigin.

U priloženom dokumentu možete pogledati i pročitati prigodnu brošuru “Na pola mandata 2021. – 2023.”

Grad Opatija – Na pola mandata_2021-2023

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari