NEMOGUĆA MISIJA

Video | Iako im satnica raste do 20 eura, čistačice je na Kvarneru sve teže pronaći

S dolaskom turističke sezone, došao je i problem nedostatka radne snage, a za neke se poslove taj se problem javlja cijelu godinu

U Hrvatskoj drastično fali čistačica, a tvrtke se sve teže nose s njihovim nedostatkom. Gotovo se i ne javljaju na objavljene natječaje iako im plaće dostižu 600 eura, a satnica u slučaju hitnih poslova i do 20 eura. Zašto ih je sve teže naći doznala je RTL-ova reporterka Maja Brkljača

Budući da malo tko želi raditi s metlom, lopaticom i krpom u Hrvatskoj je sve teže pronaći čistačicu.

Uglavnom taj posao rade oni koji ne moraju

Ne bi mi bilo neugodno, radila bih taj posao, ali imam svoj”, rekla nam je Suzana Ilić iz Rijeke.

Dario Jožef, vlasnik tvrtke za profesionalno čišćenje na Kastvu, u tom je poslu već 25 godina. Pred sezonu mu sve više raste broj upita klijenata, ali kako kaže, ne ulaze u utakmice za koje nemaju dovoljno igrača, odnosno čistaćica.

“Plaće koje nudimo su oko 4600 kuna, odnosno 600 eura pa na više. Isplaćujemo božićnicu, uskrsnicu, dodatno plaćamo sav prekovremeni rad, izbjegavamo rad vikendom”, rekao je Jožef.

U slučaju poslova koji se za nekog klijenta moraju obaviti hitno satnica je ipak posebna.

“To može biti 10, 20 i više eura po satu, zašto ne!”, istaknuo je.

Nada Majstorović je voditeljica operativnih poslova jedne tvrtke za čišćenje i kaže nam da im situacija sa zapošljavanjem nije baš najbolja.

“Nikada nije bilo teže naći radnike. Trenutno imamo negdje 80 zaposlenih, a možda bi bilo idealno kada bi još mogli naći 20 posto radnika”, rekla je, no postavlja se pitanje “Gdje?”.

Traži se 450 radnika za poslove čišćenja

Na riječkom Zavodu za zapošljavanje od početka godine traži se 450 radnika za poslove čišćenja, no samo njih 276 je spremno taj posao odmah prihvatiti.

“Na području Primorsko-goranske županije se jako teško nalazi ljude, nema ih. Prema Zavodu za zapošljavanje ne javljaju se na oglase. Prije 5, 10 dana smo zatvorili natječaj, niti jednu prijavu nismo imali”, rekla nam je Melanija Kovačević koja je vlasnica tvrtke za profesionalno čišćenje u Rijeci već 30 godina.

Kovačević u svojoj firmi nudi cjelogodišnji posao, a struktura njezinih radnica je desetljećima ista.

Podsjeća da se živjeti mora cijele godine te “da pošten posao nije sramota raditi”, izvještava Maja Brkljača za RTL danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari