U MARINI PUNAT

U Primorsko-goranskoj županiji padaju turistički rekordi, u rujnu pao rekord po broju noćenja! Na Krku analizirana sezona

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Marini Punat predstavljeni su turistički rezultati u Primorsko-goranskoj županiji s posebnim naglaskom na ostvarene rezultate otoka Krka

Kako je istaknuto, tijekom rujna u komercijalnom smještaju ostvareno je 1,8 milijuna noćenja, što je 8 posto više u odnosu na rujan 2019. godine.

Ukupno u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju je ostvareno 2,1 milijuna noćenja, a najviše na otoku Krku i to preko 800 tisuća, nakon kojeg slijede Cresko-lošinjski otoci s 420 tisuća noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s 310 tisuća noćenja te otok Rab s 240 tisuća noćenja. Obiteljski smještaj je u rujnu 2022. godine ostvario preko 830 tisuća noćenja, što je u usporedbi s rujnom prošle godine 22 posto više.

Na konferenciji za medije sudjelovali su predsjednik Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina, predsjednik TZ otoka Krka Daniel Strčić, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ otoka Krka Majda Šale te direktorica Marine Punat Renata Marević. Na konferenciju su pozvani i gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja otoka Krka te direktori svih krčkih turističkih zajednica.

„Rezultati u turizmu su sjajni, bolji nego rekordne 2019 godine. Krk je šampion jer ima i najviše turističkih kapaciteta, dominantno u obiteljskom smještaju. Uz to su vrlo kvalitetno pazili na svoj prostor jer turizam nisu samo kreveti, to je i komunalna infrastruktura, gastro i eno ponuda kao i održivi okoliš. Krk je u tome uspio u potpunosti“ naglasio je župan Komadina uoči konferencije za novinare.

Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka istaknula je kako je sezona izvanredna s rezultatima koji obaraju 2019. kao referentnu godinu. „Kad govorimo o statističkim podacima, na otoku Krku u prvih devet mjeseci ostvareno je više od 800.000 dolazaka i 4.9 milijuna ostvarenih noćenja u komercijalnom dijelu. S obzirom da sezona još uvijek traje, očekujemo da ćemo do kraja listopada ostvariti prvih pet milijuna noćenja“, rekla je direktorica Šale i istaknula kako je doprinos Marine Punat krčkom turizmu iznimno velik.

Na to se nadovezala i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov rekavši kako je nautika već godinama iznimno tražena na Kvarneru, posebice tijekom COVID-a i veće potražnje za izoliranim boravkom i dodala kako su najave za posezonu također jako dobre.Navedeno je i kako je u razdoblju od siječnja do rujna, u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, ostvareno 17,4 milijuna noćenja, dok je u komercijalnom smještaju ostvareno 14,86 milijuna noćenja, što je jedan posto više u odnosu na 2019. godinu.

Prema broju ostvarenih noćenja, najposjećenije subregije bile su otok Krk s 6,2 milijuna noćenja, Cresko-lošinjski otoci s 3,3 milijuna noćenja te Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,9 milijuna noćenja, a nakon njih slijede otok Rab s preko 2 milijuna noćenja, Opatijska rivijera s 1,8 milijuna noćenja, Riječko područje s nešto više od 880 tisuća noćenja te Gorski kotar koji sa 110 tisuća noćenja nastavlja s rastom u broju noćenja, i to za 16 posto više u odnosu na 2019. godinu.

„Primorsko-goranska županija ima najjače subregije u Hrvatskoj i svaka turistička subregija ima svoju posebnost, poput otoka i Gorskog Kotara. Vi ste primjer kako se zajednički treba prodavati proizvod- zlatni otok Krk“, zaključio je župan i uz pohvale održivom krčkom turizmu, čestitao Marini Punat na ulaganjima kao doprinosu stvaranju turističke ponude.

Na konferenciji za novinare obratila se i Renata Marević, direktorica Marine Punat koja je bila domaćin press konferencije te načelnik Općine Punat.

Iznijeto je i kako su nam prema broju noćenja, glavna tržišta i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, a nakon njih slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska. U usporedbi s 2019. godinom gosti iz Njemačke i dalje drže 1. mjesto te su u devet mjeseci ove godine ostvarili 14 posto više noćenja u odnosu na rekorde iz 2019. godine.

Prema ostvarenom broju noćenja u smještaju, na prvom su mjestu objekti u domaćinstvu s ostvarenih 7,75 milijuna noćenja, što je tri posto više u odnosu na 2019. godinu, zatim slijede kampovi s 3,85 milijuna noćenja (sedam posto više) i hoteli s 2,95 milijuna noćenja.

Najveći porast u broju noćenja i dalje bilježe objekti visoke kategorije (5 zvjezdica), pa su tako zabilježeni porasti od 63 posto u objektima u domaćinstvu, zatim 17 posto u kampovima, te 12 posto u hotelima.

Kampovi i ovog mjeseca nastavljaju s ostvarivanjem odličnih rezultata, ukupno je u svim kampovima na Kvarneru ostvareno 15 posto više noćenja. Vrijedan je podatak da kampovi s 5 zvjezdica imaju popunjenost od 156 dana, iako su kampovi u prosjeku popunjeni 82 dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari