BOGAT PROGRAM

Video | Najavljena nova sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka pod motom „Kazalište-prostor slobode“

Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je novu sezonu, čiji će se program odvijati pod motom „Kazalište – prostor slobode“.

Novu 2022./2023. sezonu su najavili su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, voditeljica promidžbe i marketinga Gradskog kazališta lutaka Ana Sušić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

„Kreativni posao nama umjetnicima podrazumijeva slobodu – slobodu mišljenja i izražavanja, slobodu pogleda, slobodu duha i pokreta. Tako našoj publici možemo donijeti slobodu osmijeha i suza, slobodu otkrivanja i učenja, slobodu dosade i zabave. To ne znači da zapreke ne postoje, već da imamo mogućnost prevladavati ih, svatko na sebi svojstven način. Posebnu vrstu netaknute slobode u kazalištu ima lutka. Ona je apsolutni slobodar, ona u svom prostoru može sve i svašta, neopterećena je, slobodna je izreći bilo koju riječ, čak i onu koja ne postoji, slobodna je letjeti iako nema krila, slobodna je plakati i kad nema suza i smijati se nečujno ili glasno, pa zujati, kukurikati ili pak spavati“, reći će ravnateljica Lupi Alvir.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Pročelnik Šarar izrazio je zadovoljstvo programom Gradskog kazališta lutaka Rijeka u novoj sezoni, naglašavajući kako lutkarsko kazalište ima posebno mjesto među gradskim ustanovama u kulturi, budući da najranijih dana odgaja djecu i mlade kao poklonike kazalište i kulture, ali i vrlo aktivno sudjeluje u stvaranju programa Dječje kuće.

„Proteklu godinu Gradsko kazalište lutaka je završilo s uspjehom kako na programskom, tako i na financijskom planu, a sve napravljeno u prvom dijelu godine pokazuje veliki entuzijazam i uloženi trud“, kazao je pročelnik Šarar, podsjetivši kako su tijekom ljetni mjeseci potpisani kolektivni ugovori s ustanovama u kulturi, kojima su, između ostaloga, podignute plaće djelatnicima u kulturi za 10 %.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

GKL je u prvih šest mjeseci 2022. godine imalo 18.045 gledatelja i sudionika drugih programa, što je više nego u cijeloj 2021. godini.

Tri premijerne predstave i dvije nove radionice uz bogat reprizni program

U novoj sezoni Gradsko kazalište lutaka donosi tri premijerne predstave. Prva, „Pčelica Maja“, autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz po motivima romana Waldemara Bonselsa te u režiji Renate Carola Gatica bit će izvedena krajem listopada. Predstava o najpopularnijoj svjetskoj pčelici donosi poruku o tome kako kroz život treba kročiti hrabro te prihvaćati stvari onakvima kakve jesu.

U studenom će premijeru doživjeti “Tončić Petešić” prema popularnoj slikovnici riječke autorice Vjekoslave Jurdane i slikara Radovana Kunića. Dramaturgiju potpisuje Vedrana Balen Spinčić, a režiju Serđo Dlačić. Radi se o nastavku ciklusa pričopredstava, a predstava će se baviti potragom za identitetom i korijenima, za vlastitim glasom i bitnosti postojanja te afirmacijom čakavskog narječja i govora.

U travnju 2023. godine premjerno će biti izvedena predstava talijanskog redatelja Mattea Spiazzija „Trnoružica“. Poznata priča braće Grimm postaje osnova za suvremeno iščitavanje poznate klasične bajke. Predstava će ponuditi odgovore na pitanja što se dogodilo sto godina nakon što se Trnoružica ubola u vreteno, kada je u san potonulo cijelo kraljevstvo – je li je sve bio samo san, u kakvom se to svijetu probudilo kraljevstvo, je li Trnoružica dočekala pravu ljubav?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Osmišljene su i dvije nove radionice, „Šareno more“ i „More priča“ na kojima će se predškolarci i učenici nižih razreda osnovnih škola upoznati s procesom nastanka predstave. U novu sezonu Gradsko kazalište lutaka ulazi i s novim, osuvremenjenim logotipom.

U novoj sezoni mališani će se moći pogledati i bogat reprizni program kojeg čini čak 20 predstava, od koje su mnoge mobilne i mogu se prikazivati izvan samog kazališta, a osim u matičnom kazalištu, Gradsko kazalište lutaka svoj program prikazuje i u Dječoj kući, kao i na brojnim gostovanjima.

Za ovogodišnju Reviju lutkarskih kazališta, koja će se održati u Rijeci od 3. do 12. studenoga, već su selektirane predstave, a kraj godine, kako je to već uobičajeno, male posjetitelje očekuje prigodni novogodišnji program.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od 1. rujna u prodaji će biti obiteljski sezonski paketi, kojima se ostvaruje popust na ulaznice od 25 %. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, unatoč poskupljenju troškova kazališta, za sada se ne planira dizanje cijena ulaznica. Više o programu i ulaznicama bit će dostupno na mrežnim stranicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari