POVODOM 60 GODINA GKR

Idućeg ljeta pohodit ćemo novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka! Može li Knjižnica biti ‘motor (ne)idealnog grada’?

Povodom obilježavanja 60 godina rada Gradske knjižnice Rijeka te izgradnje nove zgrade knjižnice, u Dječjoj kući održan je stručni skup „Knjižnice – motor (ne)idealnog grada“. Pogledajte video prilog Kanala Ri!

Skup je okupio sociologe, urbaniste, poduzetnike i ravnatelje knjižnica koji će tijekom dana kroz predavanja i panel raspravu govoriti o dubinskom značenju kulture i knjižnica te o ulozi knjižnica u stvaranju idealnog grada.

Gradonačelnik Filipović koji se na samom početku uvodno obratio sudionicima, čestitao je Gradskoj knjižnici Rijeka 60 godina postojanja istaknuvši kako je, tada Narodna biblioteka u Rijeci osnovana 1962. godine, rasla zajedno s gradom.

„Danas, 60 godina kasnije pred otvaranjem smo nove zgrade knjižnice koja će svoj, nadam se, trajni dom pronaći u našem art kvartu, vrijednom naslijeđu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i najvećoj investiciji u kulturu od hrvatske samostalnosti“, rekao je gradonačelnik i dodao kako o vrijednom radu zaposlenika govore i brojne nagrade koje su tijekom godina osvojene, od onih recentnih može se izdvojiti nagrada Hrvatskog knjižničarskog društva za najbolju knjižnicu, kao i Grb Grada Rijeke za promociju kulture i knjižničarstva na području grada Rijeke.

„Gradska knjižnica Rijeka ima i svoje ispostave u drugim jedinicama lokalne samouprave na širem području, prometuju i gradski i županijski bibliobusi i na taj način se širi dostupnost, ali i ljubav prema knjizi i na tome vam čestitam i zahvaljujem“, zaključio je gradonačelnik i poželio knjižnici uspješnu budućnost.

Kao domaćin, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković zahvalio je svima na dolasku i sudjelovanju i istaknuo zašto su se upravo stručnim skupom odlučili obilježiti ovaj okrugli rođendan. „Trenutno se nalazimo na prekretnici, uskoro bismo se trebali preseliti u našu novu zgradu, što će logistički biti zahtjevan posao, ali vjerujem i da je upravo to prilika da sagledamo našu poziciju, da razgovaramo i propitujemo što u budućnosti možemo još bolje napraviti. Nedavno sam negdje pročitao jednu misao, kako je kroz teška vremena lakše proći s knjižnicom, nego li u lagodnim vremenima živjeti bez knjižnice. U tu misao i sam čvrsto vjerujem“, završio je Cvjetković.

U programu stručnog skupa o arhitekturi knjižnice u širem razvoju grada govorio je prof. dipl. ing. Arh. Janez Koželj, dok je predavanje „Svakodnevni grad – knjižnica kao treće mjesto“, održala sociologinja dr.sc. Sara Ursić.

Program se nastavlja predavanjem „Razumijevanje knjižnice u kontekstu urbanosti: utjecaj kulturno-socioloških paradigmi na promišljanja suvremenih knjižničnih prostora“ dr.sc. Tatjane Aparac-Jelušić, predavanjem „Promjene koje su potakle pomake ili Kako je Knjižnica postala Moja knjižnica“, ravnateljice Gradske knjižnice Požega Aleksandre Šutalo.

Za sudionike stručnog skupa organizirana je i vođena šetnja dijelom nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka, a dio programa je i panel rasprava „Kraj puta je početak puta: Što narodne knjižnice doista znače i mogu značiti lokalnoj zajednici, ekonomiji i razvoju“ uz sudjelovanje sociologinje dr. sc. Sara Ursić, arhitekta prof. Janez Koželj, dr. sc. Tatjanu Aparac-Jelušić, ravnateljice Gradske knjižnice Požega Aleksandre Šutalo, stručnjakinje za rad s mladima Mirele Pašić, poduzetnika Vedrana Jakominića, pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, arhitekta nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće mr. sc. Saše Randića, dok je moderator panela dr. sc. Srećko Jelušić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari