PGŽ i Nastavni zavod za javno zdravstvo ulažu u projekt za prevenciju i ranu detekciju kroničnih nezaraznih bolesti

Idi na originalni članak

U sjedištu PGŽ predstavljen je novi projekt NZZJZ PGŽ za prevenciju i ranu detekciju kroničnih nezaraznih bolesti. Riječ je o projektu “Jačanje kapaciteta za prevenciju i ranu detekciju rizika i stanja vezanih uz kronične nezarazne i maligne bolesti u PGŽ i RH” vrijednom 946.463,07 kn koji će se provoditi 18 mjeseci. Financira se sredstvima EU iz Europskog Socijalnog Fonda, a partneri na projektu su Dom zdravlja PGŽ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Oglas

Pročelnica Malatestinić istaknula je važnost brige učinkovitije prevencije kroničnih masovnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju najveći teret bolesti u populaciji. “Cijelo je vrijeme aktualna situacija sa zaraznim bolestima, ali isto tako ne smijemo zanemariti veličinu problema kroničnih nezaraznih i to posebno dva vodeća uzroka smrtnosti u stanovništvu. To su kardiovaskularne bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti i u našoj županiji s udjelom u ukupnom pomoru od 40,6% te maligne bolesti s udjelom od 31%, što bi značilo da u Primorsko-goranskoj županiji koja inače ima veći prosjek trajanja života nego što je u Hrvatskoj (PGŽ 80, Republika Hrvatska 77), 457 ljudi je prijevremeno umrlo od kardiovaskularnih bolesti, a 757 od malignih bolesti. Upravo se to ovim prijedlogom programa, usmenom prevencijom na rizične čimbenike, možemo bolje kontrolirati i doprinijeti smanjenju broja izgubljenih života i smanjenju broja izgubljenih godina života“, rekla je Malatestinić istaknuvši kako su svi strateški dokumenti na europskoj, nacionalnoj i županijskoj razini sukladni u smislu potrebe ulaganja u preventivne akcije usmjerene na čimbenike rizika koje su zajedničke za dvije navedene skupine bolesti koje čine ¾ uzroka smrti u Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj.  “Upravo su kapaciteti svih danas prisutnih ustanova ključni nositelji preventivnih aktivnosti kako bi bili uspješniji u borbi protiv ovih vodećih uzorka smrti”, zaključila je Malatestinić.

VIDEO DANA:

Ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović istaknuo je kako je ključno povećati kronološku dob što je uspjelo dosta razvijenih zemalja te povećati dob zdravog života tj. dob u kojoj ne bolujemo od nekih kronoloških bolesti i nemamo poteškoća od ključnih odrednica zdravlja. “To je ključan uloga NZZJZ i Doma zdravlja koji na individualnoj razni brine o skrbi u obiteljskoj zdravstvenoj zaštiti naših stanovnika. Zdravstvenu zaštitu moramo ujednačiti i mora biti dostupna svim stanovnicima pod jednakim uvjetima, i tu je važan populacijski ujednačeni pristup.  Upravo smo u tom smislu i prijavili ovaj projekt da unaprijedimo znanja i vještine za rano otkrivanje stanja i rizika u populaciji koji dovode do kroničnih nezaraznih bolesti”, rekao je Mićović.

Svrha projekta je jačanjem kapaciteta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ kao i drugih županijskih zavoda te domova zdravlja s područja RH, unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika za učinkovitije upravljanje i provedbu aktivnosti prevencije i rane detekcije kroničnih nezaraznih bolesti s naglaskom na šećernu bolest, kardiovaskularne i maligne bolesti.

Krajnji cilj projekta je ulaganjem u prevenciju i ranu detekciju pridonijeti djelotvornosti zdravstvenog sektora, smanjenju stopa obolijevanja te uštedama u zdravstvenom sustavu.
Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič je rekao kako će Dom zdravlja  organizirati edukacije o prevenciji, ranom uočavanju i praćenju rizika dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti za 45 djelatnika NZJZPGŽ. Djelatnici Doma zdravlja također će sudjelovati u pripremi i izvedbi ostalih stručnih skupova koji se odnose na prevenciju dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, skrbi o KNMB kod osoba s teškoćama u razvoju i invaliditetom. “Naš Centar za prevenciju masovnih kroničnih nezaraznih bolesti u okviru Doma zdravlja na godišnjoj razini napravi preko 100 000 pregleda i preventivnih i dijagnostičkih. A ovaj projekt se nastavlja na dva projekta kojih je nositelj Dom zdravlja PGŽ – Prevencijom protiv dijabetesa i Vježbanjem do zdravlja čime ćemo pružiti puno informacija kako o prevenciji, tako i o dijagnostici i terapiji“.

Voditelj Službe za javno zdravstvo Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović je rekao kako su prevencija i rana dijagnostika put kako možemo ići naprijed te kako se prevencija radi od ranog djetinjstva.

Voditelj projekta iz NZJZPGŽ Darko Roviš prezentirao je mjere koje će provesti projektom: edukacija o prevenciji, ranom uočavanju i praćenju rizika dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti 45 djelatnika NZJZPGŽ, edukacija javnozdravstvenih djelatnika na prepoznavanju ranih promjena na madežima, kratki tečaj brzog čitanja EKG-a za sve školske liječnike, tečaj provođenja UZ srca za dva liječnika te organizacija tematskih konferencija.

Exit mobile version