NOVA LED RASVJETA

Opatija će dobiti moderniju, efikasniju i štedljiviju javnu rasvjetu! Potpisan Ugovor s HBOR-om za financiranje modernizacije

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ugovor o kreditu za modernizaciju javne rasvjete na području Grada Opatije potpisali su gradonačelnik Fernando Kirigin i voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar Vesna Bartolović Stančić

Grad Opatija je pokrenuo  projekt modernizacije javne rasvjete ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna putem kreditnog zaduženja.

Grad je nedavno od Vlade RH dobio suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kao najpovoljnija opcija zaduženja pokazala se ona putem HBOR-ove kreditne linije ESIF kredita za javnu rasvjetu koja je namijenjena upravo jedinicama lokalne samouprave. Rok otplate kredita je 10 godina s uključenim počekom od 6 mjeseci, otplata će se izvršavati u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,5%, bez naknada.

–  Do sada smo kreditima financirali mnoge razvojne projekte na području Primorsko-goranske županije. Drago nam je da sudjelujemo i u ovom važnom financijskom iskoraku za Grad Opatiju, posebno u situaciji porasta cijena energenata, čime će Grad moći ostvariti značajne uštede, istaknula je voditeljica Područnog ureda HBOR-a Vesna Bartolović Stančić.

– Obzirom da će se modernizacijom javne rasvjete postići značajne uštede u potrošnji električne energije, otplata kredita financirat će se iz ostvarenih ušteda. Postojeća rasvjetna tijela u Opatiji su najvećim dijelom zastarjele i neefikasne svjetiljke koje prema današnjim kriterijima nisu ni racionalne ni ekološke. Rasvjetna tijela zamijenit će se LED rasvjetom. Time će se postići značajne uštede u potrošnji električne energije i održavanju. Izrađen je glavni projekt koji je pokazao da bi godišnja ušteda u potrošnji električne energije trebala iznositi 60%, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Sustav će imati i dinamičko softversko upravljanje javnom rasvjetom u središtu grada, odnosno mogućnost pojačavanja i smanjivanja jačine rasvjete što je u skladu s tehnologijama pametnog grada (Smart city) i strategijskim odrednicama Grada Opatije.

U tijeku je pregled ponuda zaprimljenih u postupku javne nabave za rekonstrukciju javne rasvjete te će radovi na zamjeni rasvjetnih tijela započeti uskoro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari