BOGAT PROGRAM DOGAĐANJA

U Rijeci se štuje blagdan Sv. Nikole: U nedjelju hodočašće pomoraca u Kraljevicu, u ponedjeljak 30. procesija ulicama Rijeke

Foto: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i djece, bit će obilježen 24. hodočašćem pomoraca u Kraljevicu i 30. procesijom ulicama Rijeke i svetom misom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske te drugim programima.

U Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci predstavljen je program proslave sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, ribara i putnika. O programu su govorili povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. mr. Mario Gerić, tajnica Organizacijskog odbora Marica Njegovan i kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Hodočašće u Kraljevicu je najavljeno za nedjelju, 4. prosinca brodovima. Konvoj hodočasničkih brodova predvođenih brodom »Vid« krenut će u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka, a doček je u 10.30 na rivi u Kraljevici. Povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. Mario Gerić služit će svetu misu u crkvi sv. Nikole u Kraljevici, nakon čega slijedi druženje uz marendu i glazbeni program. U 14 sati brodovi isplovljavaju iz Kraljevice, a na povratku u Rijeku zaustavit će se u Bakru i Kostreni.

U ponedjeljak 5. prosinca u 12 sati predstavnici Odbora i studenata riječkog Pomorskog fakulteta posjetit će i darivati djecu u Dječjoj bolnici Kantrida. Točno u 18.30 ispred zgrade Lučke uprave, Riva 1, krenut će procesija s križem i zastavom sv. Nikole prema kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici gdje će u 19 sati svečanu svetu misu predvoditi riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Na blagdan sv. Nikole 6. prosinca u 9 sati u holu Palače Jadran, zgradi Jadrolinije, bit će održana molitva za pomorce Jadrolinije poginule u Domovinskom ratu.

Predstavnici Lučke kapetanije, Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, u 10 sati isplovit će brodom “Vid” te spustiti vijenac u more za sve stradale i nestale na moru, dok će u 13 sati isti brod isploviti prema mjestu potonuća brodova “Igrane” i “St Nicolo” te spustiti vijenac u počast kostrenskim pomorcima. Također, svete mise će prema župnim rasporedima biti služene u crkvama kojih je sv. Nikola zaštitnik: Kraljevici, Kostreni, Voloskom te u Rijeci u crkvi sv. Nikole Biskupa na Krnjevu, kao i u drugim crkvama Riječke nadbiskupije.

Dan otvorenih vrata riječkog Pomorskog fakulteta održat će se 7. prosinca, a za subotu 10. prosinca je najavljeno 14. podmorsko hodočašće u Kraljevicu. Okupljanje ronilaca je od 10 do 12 sati ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria, a od 12 do 14 sati ronit će do kipa sv. Nikole.

U ponedjeljak 19. prosinca Udruga kapetana Kostrene organizira predavanje “Klimatske promjene” koje će u 18 sati u Narodnoj čitaonici Kostrena održati predavači iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari