ŠEST MJESECI KASNIJE - ISTA SLIKA

Riječani ne odustaju: ‘Pješački prijelazi’ na Rivi i dalje u svakodnevnoj uporabi. Još uvijek zbunjen i dio vozača

Foto: Riportal

Iako su prijelazi službeno zatvoreni, građani ih i dalje svakodnevno koriste, što stvara nove izazove u prometu

Dana 29. siječnja, u samom središtu Rijeke, ukinut je pješački prijelaz na Rivi i kod Kazališta, preko puta ulice Ivana Zajca, nakon što je došlo do teške prometne nesreće u prvom radnom danu nove prometne regulacije. Kao rezultat, na pločnicima su postavljene zaštitne ograde kako bi se spriječio prelazak pješaka na neoznačenim mjestima a pješacima je preporučeno korištenje sigurnog prijelaza kroz pothodnik kod tržnice.

Međutim, gotovo šest mjeseci nakon ove promjene, jasno je da Riječani ne odustaju od korištenja starih, sada nepostojećih, pješačkih prijelaza. Iako su prijelazi službeno zatvoreni, građani ih i dalje svakodnevno koriste, što stvara nove izazove u prometu.

Razgovarajući s djelatnicima poslovnih prostora koji se nalaze u neposrednoj blizini ukinutih prijelaza, saznali smo da se na ovom dijelu prometnice svakodnevno stvaraju velike gužve, kao da su pješački prijelazi i dalje u funkciji. Problem je posebno izražen tijekom jutarnje gužve, kada je promet u gradu općenito pojačan.

U razgovoru s vozačima, doznali smo da je mnogima nova regulacija i dalje nejasna. „Često mi se dogodi da ne znam trebam li stati ili nastaviti voziti jer pješaci prelaze na neoznačenim mjestima,“ rekao je jedan vozač. Drugi vozač je dodao: „Stalno se događaju situacije u kojima za dlaku izbjegavamo nesreće.“

Prema izjavama sugovornika, prometne nesreće se na ovom dijelu prometnice izbjegavaju samo zahvaljujući pojačanom oprezu vozača i pješaka. No, kako se svi još uvijek prilagođavaju novim uvjetima, opasnost od nesreća je stalno prisutna.

S obzirom na trenutačnu situaciju, postavlja se pitanje: Trebaju li gradske vlasti preispitati postojeće mjere i pronaći rješenja koja će zadovoljiti i sigurnost i protok prometa u centru grada ili treba pojačati nadzor i sankcionirati neodgovorne sudionike u prometu?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari