TIJESNA VEĆINA

Riječko gradsko vijeće sa 17 glasova za i 15 protiv prihvatilo Filipovićev proračun za 2024. godinu

Idi na originalni članak
Foto. Hrvoje Skočić/Riportal

Riječko gradsko vijeće je sa 17 glasova za i 15 protiv prihvatilo proračun za iduću godinu, u iznosu od 170 milijuna eura, a u nastavku sjednice očekuje se i odluka o izmjeni prostornog plana za gradnju projekta Nova Kantrida.

Oglas

Riječki gradonačelnik Marko Filipović prethodno je prihvatio 13 od 22 predložena amandmana i to vijećnika PGS-a, inicijative Možemo!, nezavisnog Davora Štimca te dio prijedloga HDZ-a i Marina Račića iz stranke Centar, javlja Radio Rijeka.

Gradsko vijeće dodatno je prihvatilo i Račićev prijedlog da se raspiše urbanistički natječaj za uređenje Kolbučarićevog trga te amandman HDZ-a o uklanjanju arhitektonskih barijera na ulazu u komunalna poduzeća.

Gradonačelnik Filipović u uvodu je istaknuo da je proračun za 15 milijuna eura, odnosno 8,1 posto manji od prošlogodišnjeg jer se dovršava dio europskih projekata.

Razlika između prihoda i planiranih rashoda od 179 milijuna eura će se uravnotežiti prenesenim sredstvima iz prethodnog razdoblja.

Ukidanje prireza za riječki proračun znači 12 milijuna eura manje, a nadoknadit će se povećanjem stopa poreza na dohodak, niže stope na 22,4 posto i više na 33,6 posto.

Gradonačelnik je najavio povećanje izdvajanja za sport, kulturu, vrtiće, studentske i učeničke stipendije, ali i za komunalnu infrastrukturu i zelene površine.

Istaknuo je da je proračun stabilan, a u dijelu rasprava najviše je zamjerki bilo na nedostatak ambicije, ali i neispunjena obećanja. Veće zamjerke na prijedlog proračuna imali su HDZ-ovo Josip Ostrogović, nezavisna Ive Rinčić te Vedran Vivode iz Akcije mladih te Marin Račić iz stranke Centar.

Exit mobile version