RIOPEN 2016. Stotine studenata iz Europe i Afrike na Međunarodnom debatnom turniru

Na turniru koji se u Rijeci održava već treću godinu zaredom raspravljat će se o širokom spektru tema, od znanstvenih do dnevno-političkih

Europske sveučilišne igre su završile, ali natjecanja studenata u raznim disciplinama se nastavljaju. U Rijeci će se tako od 4. do 6. kolovoza održati Međunarodni debatni turnir RiOpen 2016. na kojem će, uz studente Sveučilišta u Rijeci, sudjelovati stotinjak studenata iz Europe i Afrike.

Debata, argumentirana rasprava na neku temu, popularna je na sveučilištima diljem svijeta jer razvija kritičko mišljenje i javni nastup, a moguće je uključiti se u nju već u osnovnoj školi. Natjecanja za osnovnoškolce i srednjoškolce održavaju se na županijskoj i državnoj razini uz povremene turnire, a u studentskoj debati konkurencija je puno veća.

debata press
Rijeka Open 2016. predstavile su Nana Spadoni i Dora Nikolla

Svečano otvorenje Međunarodnog debatnog turnira RiOpen 2016. održat će se u četvrtak 4. kolovoza u 18.30 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Debate će se održavati u zgradi sveučilišnih odjela na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a finale i svečano zatvaranje na terasi Astronomskog centra Rijeka, rekle su na konferenciji za medije predstavnice Riječke debatne unije, organizatora RiOpena 2016., Nana Spadoni i Dora Nikolla.

Debatanti će se na engleskom jeziku natjecati u pet rundi turnira, polufinalu i finalu, a svi zainteresirani pozvani su pogledati debatu najboljih timova na turniru.

„Desetak dana nakon turnira u Rijeci, u Varšavi počinje Europsko sveučilišno debatno prvenstvo. Rijeka se tako ucrtala na kartu debate u Europi i postala jedno od obaveznih stajališta debatanata za pripremu za europsko natjecanje“, rekla je Spadoni.

U jednoj debati sudjeluju četiri dvočlana tima od kojih svatko drži 7 minuta govora. Tezu debate, kao i svoju poziciju u debati, studenti saznaju samo 15 minuta prije početka runde. Presudu donose glavni i pomoćni suci koji pokušavaju što bolje obrazložiti svoje presude kako bi dobili priliku suditi finale i polufinale. Glavni suci koji ove godine dolaze u Rijeku jedni su od najuspješnijih europskih i svjetskih debatanata, kao i pobjednici i najbolji govornici nekih od najkompetitivnijih debatnih turnira u svijetu.

Svi će sudionici bit smješteni u Studentskom domu „Ivan Goran Kovačić“, a uz debatni dio programa, kao i prethodnih godina, za goste je pripremljen i zabavni dio – večernji program u centru grada te zabava na plaži.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja