Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

Grad Rijeka svake godine dodjeljuje preko 150 stipendija srednjoškolcima i studentima

Na gradonačelnikovom kolegiju utvrđene su konačne rang-liste za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima prema kriteriju darovitosti i deficitarnosti zanimanja, kao i socijalnom kriteriju u školskoj/akademskoj 2018./2019. godini.

Grad Rijeka svake godine dodjeljuje preko 150 stipendija srednjoškolcima i studentima.

Prema riječima pročelnice Odjela za odgoj i školstvo Sande Sušanj, ove je godine, s obzirom na velik broj srednjoškolaca i studenata koji su završili srednje škole ili fakultete, ostao upražnjen značajan broj mjesta za dodjelu stipendija po kriteriju izvrsnosti. Tako će se ove godine dodijeliti 19 stipendija darovitim učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola te 37 stipendija darovitim studentima.

Grad Rijeka godišnje dodijeli preko 150 stipendija srednjoškolcima i studentima

S druge strane, studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području Rijeke bile su namijenjene četiri stipendije, dva za studente logopedije i defektologije te dva za studente ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Iako je pristiglo pet prijava, nije se javio dovoljan broj studenata koji se obrazuju za logopede i defektologe, pa će dodijeliti jedna stipendija studentici koja se obrazuje za logopeda te dvije za buduće odgajateljice.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako se obično ne miješa u mišljenje povjerenstva, no predložio je povjerenstvu da preispita odluku, budući da bi bilo šteta da, kad su sredstva već osigurana, ne dodijeli i četvrta stipendija.

Što se tiče stipendija koje se dodjeljuju prema socijalnim kriterijima, ove će se godine dodijeliti deset stipendija učenicima srednjih škola te četiri stipendije studentima. Na privremene rang liste stigla su četiri prigovora, koji nisu usvojeni, ali je s obzirom na velik broj prijavljenih, gradonačelnik naložio Odjelu za odgoj i školstvo da izradi analizu i predloži izmjene broja stipendija za sljedeću školsku godinu.

„Ovako veliki interes za stipendije pokazuje da smo pravovremeno detektirali potrebu za dodjelom stipendija po socijalnim kriterijima, kako bi se spriječilo odustajanje od srednjoškolskog obrazovanja ili studiranja mladima iz socijalno ugroženih obitelji,“ kazala je pročelnica Sušanj, dok je gradonačelnik Obersnel podsjetio kako i učenici i studenti koji dobivaju stipendije prema socijalnom kriteriju, također moraju zadovoljiti i uvjet izvrsnosti.

Pored ovih stipendija, Grad Rijeka već niz godina dodjeljuje deset stipendija godišnje za vukovarske studente u sklopu akcije „Solidarnost za Vukovar“. Do sada je vukovarskim studentima dodijeljeno dvjestotinjak stipendija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views