FENOMEN MALOG MJESTA

Svjetski fenomen kod Kraljevice! U ovom mjestu gotovo svaka kuća ima učiteljicu

Idi na originalni članak

Na manje od tisuću stanovnika ondje su u posljednjih sto godina živjele i žive njih čak 83

Oglas

U malom mjestu Šmriki, kod Kraljevice, rađaju se redom samo učiteljice. Na manje od tisuću stanovnika ondje su u posljednjih sto godina živjele i žive njih čak 83, a o tom su fenomenu školski sat održale i RTL-ovoj reporterki Idi Balen.

“Pješke do Kraljevice pa brodom u Rijeku i tako smo se i vraćale. Prvu godinu sam imala službu u Plešivici, ali onda tu je bila ljubav u Šmriki. Svi me poštuju, kad me sretnu me pozdrave. Prije sam bila drugarica, sad sam gospa”, priča šmrička učiteljica Ivana Turina.

Više u VIDEOPRILOGU:

A drugarica je bila i Sunčici – učiteljici. Fenomen malog mjesta pokraj Kraljevice otkrila je učiteljica Ivanka Bralić. Nažalost, nedavno je preminula, ali iza nje je ostala vrijedna knjiga koju je napisala upravo u suradnji sa Sunčicom.

“Svakoj učenici je njena učiteljica uzor pa tako sam ja, eto, kroz svoje školovanje otkrivala draž tog zanimanja”, rekla je učiteljica Sunčica Vučković.

I Ivankina sestra bila je učiteljica. A u učiteljsku školu odlazile su iz ovog dvorišta.

“36 djece sam imala u trećem razredu. Djeca su bila savršena, ja sam bila malo stroga, ali poštena. Morao je biti mir, ili ćemo se igrati ili ćemo raditi”, ispričala je šmrička učiteljica Ivanka Burić Puž.

“Moja starija sestra je isto učiteljica i nekako mi je bio normalno. Kad sam bila mala sam se igrala učiteljice. I to mi je nekako bilo tako normalno da ću jednog dana bit učiteljica”, kazala je Dubravka Lerch, šmrička učiteljica.

Ida Balen/Vijesti.hr

Exit mobile version