NA CRESU

GalerijaZdravstvo, suradnja na projektu Zavičajne digitalne knjižnice PGŽ i pripreme sustava na klimatske promjene u fokusu susreta župana s gradonačelnicima i načelnicima s područja PGŽ-a

Na Cresu je održan treći susret Župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije.

Uoči početka ovog dvodnevnog skupa, župan Zlatko Komadina kazao je kako su u fokusu teme i programi koje interesiraju sve gradove i općine. Prije svega, javnozdravstveni programi prevencije, digitalna knjižnica kojom se nastoji prikupiti i digitalizirati zanimljive i važne publikacije te povijesne i druge dokumente, slike i karte. Jedna od tema je i prilagodba gradova i općina klimatskim promjenama, odnosno priprema sustava potrebnog za eventulane krizne situacije kao rezultat klimatskih promjena.

Uz župana Zlatka Komadinu, gradonačelnicima i načelnicima obratio se i gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

„Naš susret događa se nakon korone. Kada smo pomislili da ćemo zaploviti punim plućima, dogodio se rat u Ukrajini i donio nove probleme, prije svega energetske. Pripremamo proračune za sljedeću godinu, a pred nama je puno nepoznanica. Prvenstveno moramo osigurati redovne funkcije školstva i zdravstva jer troškovi rastu, a država nam nije osigurala veća sredstva. Imamo 36 gradova i općina, svaki ima svoje prioritete i svaki očekuje da županija pomogne. To ćemo činiti koliko god budemo mogli, ali predlažem da pripremate projekte za financiranje iz europskih fondova. Još uvijek smo jedna od najrazvijenijih županija, uz Istarsku, ali smo stavljeni u situaciju stagniranja da bi nas drugi dostigli“, rekao je u uvodno župan i svima poželio ugodan boravak na Cresu, otoku bez stresa.

Gradonačelnik Gregorović naglasio je uspješnost Grada u provedbi projekata financiranih iz EU fondova te naveo kako očekuje podršku Primorsko-goranske županije u realizaciji budućih projekata, posebno Vatrogasnog doma i Doma za starije i nemoćne osobe.

Na početku radnog dijela ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Željko Linšak predstavio je organizacijski ustroj Zavoda i djelatnosti svakog pojedinog odjela kao i javnozdravstvene projekte koje provodi za stanovnike na području cijele županije. Iznio je i statističke podatke vezane uz epidemiju COVID-19, prema kojima je od ožujka 2020. do listopada 2022. na području PGŽ-a ukupno provedeno 787.584 testiranja, od toga u Zavodu 467.814, a pozitivnih osoba je bilo 133.201.

Pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić predstavila je županijsku bibliobusnu službu koju su PGŽ i Gradska knjižnica Rijeka pokrenuli 2004. godine. Bibliobus ima 52 stajališta na području dva grada, Delnica i Vrbovskog, te 11 goranskih, primorskih i otočnih općina. U devet općina bibliobus je jedini oblik knjižnične usluge, a ukupno ima više od 7000 članova. Pročelnica Šišić je naglasila da je zbog dotrajalosti autobusa potrebna nabavka novog vozila.

U nastavku Susreta, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka predstavio je portal „Zavičajna digitalna knjižnica PGŽ“, jedinstveni projekt u Hrvatskoj, pokrenut s ciljem omogućavanja pristupa zbirkama digitalne i digitalizirane građe pohranjene u matičnoj, Gradskoj knjižnici Rijeka i drugim narodnim i školskim knjižnicama Primorsko-goranske županije. Digitalnoj knjižnici su do sada pristupile gradske knjižnice Rijeke, Malog Lošinja, Opatije i Crikvenice, a Cvjetković je pozvao i druge gradove i općine da se pridruže.

Drugi dan susreta započeo je informiranjem zapovjednika Vatrogasne zajednice PGŽ Mladena Šćulca o potrebi prilagođavanja jedinica regionalne i lokalne samouprave klimatskim promjenama i jačanju otpornosti na katastrofe. Predloženo je da se ide u nabavu autocisterni i srednje velikih vozila za gašenje šumskih požara koijma se osigurava i prijevoz pitke vode u slučaju suši.

U raspravi koja je uslijedila, načelnici i gradonačelnici podržali su prijedlog, a Primorsko-goranska županija predložit će općinama i gradovima model financiranja.

Nakon radnog dijela susreta sudionici su obišli radionicu Udruge Ruta Cres.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views