Županija i riječko Sveučilište potpisali ugovor o očuvanju i unapređenju vinskih sorti Kvarnera

Foto: Riječanin Mateo Levak

Zamjenik župana Petar Mamula i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija potpisali su Sporazum o provedbi projekta “Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera”.

Cilj ovog projekta je, uz očuvanje autohtonih vinskih sorti Primorsko-goranske županije, povećanje proizvodnje i podizanje novih nasada s autohtonim sortimentom, nove moguće komercijalizacije i promocije te povezivanja sa sektorom turizma i ugostiteljstva.

Sporazum se sklapa temeljem Sporazuma o suradnji u području pametne specijalizacije, sklopljenog između Županije i Sveučilišta dana 26. srpnja 2018. godine, a kojim se uspostavlja međuinstitucijski okvir u području Pametne specijalizacije kao zajedničke platforme regionalnog razvoja, budućeg djelovanja i suradnje.

Županija se obvezuje financirati provedbu Projekta u ukupnom iznosu od 300 tisuća kuna kroz naredne tri godine.

“Sve izraženiji trend u svijetu pa tako i kod nas je da se turizam ne bazira samo na suncu i moru, nego i na onome što nude vrijedne ruke naših poljoprivrednika i ostalih koji žive na ovim prostorima, a jedan od prepoznatljivih  proizvoda je upravo i vino. Nadamo se da ćemo na kraju ovog projekta dobiti još sorti vinove loze i kvalitetnih vina, poput naše žlahtine, koje ćemo moći ponuditi našim gostima”, rekao je Mamula pohvalivši suradnju sa Sveučilištem istaknuvši kako je ulaganje u ovakve projekte i ovakvu  međuinstitucionalnu suradnju jedan od primjera kako krenuti naprijed i unaprijediti znanost i obrazovanje na jednom području.

Foto: PGŽ

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako danas potpisani sporazum dio “Sporazuma o pametnim specijalizacijama” koji je potpisan prošle godine.

“Tim sporazumom Primorsko-goranska županija dala je podršku našim strateškim prioritetima i područjima gdje smo mi vidjeli da imamo jednu vrstu komparativne prednosti nad drugim sveučilištima i regijama. Upravo jedno od tih područja je razvijanje prirodnih i tradicionalnih resursa, u kontekstu razvoja turizma kao i širem kontekstu znanstvenog istraživanja. Ovo je upravo primjer onoga što Europa teži, istraživanje i razvoj, istraživanje i inovacije i nadamo se da ćemo nakon ovog trogodišnjeg razdoblja imati same definirane protokole, a u nekoj fazi i suradnji s drugim sveučilištima jednu ustrojstvenu jedinicu koja bi mogla raditi neku vrstu certifikacija vina”, rekla je rektorica zaključivši “Kao što nam je specifikum maslinovo ulje, tako sada želimo da nam postane i vino.”

Enolog Tomislav Pavlešić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci je istaknuo kako će rezultati nakon ove tri godine biti bitni ne samo za proizvođače vine i autohtonih vina nego i za turiste.

“Kako smo mi turistička županija, naši gosti ne žele samo probati svjetske sorte vina, nego ih zanimaju specifične autohtone sorte koje ne mogu probati nigdje u svijetu nego kod nas. Upravo je to želja nas, da vrijednom radu i trudu naših vinara dodamo našu specifičnu ekspertizu i naša znanja koja će doprinijeti boljoj vidljivosti i turističke prezentacije naše plavo zelene županije.”

U sklopu potpisivanja Sporazuma kojemu su prisustvovali pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar i pročelnik Ureda županije Goran Petrc, održana je i prezentacija vrhunskih vina proizvedenih iz autohtonih sorti Kvarnera Vinarije Pavlomir, OPG Dean Rubeša, kuća vina Ivan Katunar, Katunar Estate Winery te OPG Franko Ružić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari