Savjet stručnjaka: Evo u koju ruku je bolje primiti cjepivo

Savjet stručnjaka: Evo u koju ruku je bolje primiti cjepivo

Foto: Mateo Levak/Riportal

Nuspojave prolaze spontano kroz nekoliko dana, a obično su blagog do umjerenog intenziteta

Cjepivo protiv koronavirusa daje se, poput većine njih, u gornji dio ruke, a druga doza injektira se u roku od oko mjesec dana. Također, mogu se pojaviti nuspojave, a najčešće su one blažega oblika, piše Ordinacija.

Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 88 posto, dok je 12 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima. Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na: povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu, bol u zglobovima, prenosi Net.hr.

UPRAVO SE ČITA

Sami odabirete ruku

Ozbiljne nuspojave obuhvaćaju reakcije preosjetljivosti, a očituju se kao svrbež, osip i koprivnjača nedugo nakon cijepljenja. U svim tim slučajevima došlo je do oporavka nakon primjene antialergijskih lijekova. Ove nuspojave zabilježene su kod osoba mlađe do srednje životne dobi. U nekim slučajevima može doći do pareze lica, tj. periferne slabosti jedne strane lica. To je obično povezano s oticanjem tkiva koje pritišće živac, a najčešće se radi o prolaznom stanju.

Možete sami odabrati ruku u koju ćete primiti prvu i drugu dozu cjepiva. Nakon savjeta liječnika, izbor je na vama. Po nekima, najbolje je odabrati dominantnu ruku jer se njome više služite što će skratiti trajanje simptoma i ublažiti osjećaj boli. No, imajte na umu kako bol može potajati i dva dana, pa ako se cijepite u ruku koja nije dominantna, ipak možete nesmetano funkcionirati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari