SDP od zavoda traži javno obrazloženje zašto homoseksualci ne mogu dati krv

SDP od zavoda traži javno obrazloženje zašto homoseksualci ne mogu dati krv

Photo: ILUSTRACIJA/ Josip Regovic/PIXSELL

Povodom ovotjednog obilježavanja Svjetskog dan darivatelja krvi, SDP je u srijedu ponovno upozorio na diskriminirajući i neravnopravan položaj gej muškaraca u darivanju krvi te pozvao Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) da javno obrazloži takav stav.

“Zabrana je protuustavna”

Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu piše kako krv ne smiju davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima”, što je difamirajuće i protuustavno, ističe SDP u priopćenju, piše Index.

Navode i da je ravnateljica HZTM-a Irena Jukić, reagirajući na SDP-ovo priopćenje u Jutarnjem listu 15. lipnja, ocijenila opravdanom i stručnom odluku da se gej muškarcima onemogući darivanje krvi.

UPRAVO SE ČITA

Zabranu je tumačila činjenicom da je prema Izvješću Zavoda za javno zdravstvo u 90 posto HIV otkrivenih slučaja put prijenosa bio MSM što je pojam kojim se obuhvaćeni gejevi, biseksualni, i drugi muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima.

VIDEO DANA:

Što kaže Pravilnik o krvi?

U priopćenju se navodi da je Pravilnikom o krvi i krvnim sastojcima iz 1999. godine bilo propisano da se “osobe s homoseksualnim ponašanjem” trajno isključuju kao darivatelji krvi.

No, nakon tog pravilnika izašao je novi Zakon o krvi i krvnim pripravcima (2006.), Pravilnik o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke (2007.) i Pravilnik o osiguranju kvalitete krvi i krvnih pripravaka (2019.).

U Pravilniku o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke propisan je i upitnik za darivatelje krvi u kojemu se spominje rizično spolno ponašanje, ali ne spominje se niti spolna orijentacija niti sintagma “muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima”, na što se poziva ravnateljica HZTM-a.

Prema navodima ravnateljice, razlog je za odstupanje njihovog upitnika od onog propisanog Pravilnikom – da se “isključivo radi o argumentiranoj procjeni struke“.

“Iako se u upitniku HZTM-a potencijalnog darivatelja ne pita direktno za spolnu orijentaciju, ovako ekstenzivna trajna zabrana darivanja krvi muškarcima koji su ikada u životu imali seksualni odnos s drugim muškarcem, sugerira da se radi o predrasudama temeljenima na spolnoj orijentaciji”, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Grbin: I druge države su nedavno mijenjale svoje prakse

Sličnoj argumentaciji javnih službi, dodao je, svjedočili smo i nedavno kada se gej paru onemogućilo udomljavanje djece, isključivo na temelju spolne orijentacije, a bez drugih dokaza o nepodobnosti. Budući da se potencijalno radi o kršenju Ustava RH te presude Europskog suda za ljudska prava, javnosti je potrebno argumentirati ovakvu praksu.

Primjerice, po sadašnjoj praksi HZTM isključuje kao darivatelja muškarca koji je imao zadnji odnos s muškarcem prije pet godina.

Stručne razloge za takvu praksu, koje ravnateljica HZTM-a spominje, potrebno je javno obrazložiti. I druge države nedugo su mijenjale svoje prakse po pitanju isključenja osoba istospolne orijentacije iz darivanja krvi, pa je vrijeme da to i Hrvatska učini, pogotovo što ima značajno povoljniju epidemiološku situaciju od mnogih država s manje restriktivnom praksom, smatra Grbin (HINA).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari